fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jerusalem Post: Hrvatska oživljava neofašizam

Izraelski dnevnik Jerusalem Post objavio je komentar pod naslovom „Hrvatsko oživljavanje neofašizma“, a u tekstu autora Majkla Frojnda se ističe da je „Hrvatska dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklim decenijama“ u celoj Evropskoj uniji.

Blajburg
Blajburg

Uprkos rastu tog pokreta i sve glasnijem prisustvu u javnom životu Hrvatske, te pretnji koju predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana i šire, zapadni i evropski zvaničnici učinili su malo kako bi osudili ovaj zabrinjavajući trend, piše Jerusalem Post, koji komemoraciju kod Blajburga navodi kao istaknuti primer savremenog hrvatskog neofašizma.

Citira se i govor predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ove godine na Blajburgu izjavio da danas odaju počast civilnim i vojnim žrtvama, uz objašnjenje da se iza te naoko blede izjave krije zastrašujuće divljenje koljačkom profašističkom ustaškom pokretu, koji je odgovoran za smrt više desetina hiljada Jevreja, Srba, Roma i drugih ljudi tokom rata.

Odavati počast ubijenim ustaškim vojnicima je čin moralne propasti, kojim se žele prebrisati zločini ratnog režima zla iza kojega je ostalo nasleđe brutalnosti i krvoprolića, navodi uticajni izraelski dnevnik, prensi portal Index.hr.

Jerusalem Post ističe kako je sramota da hrvatska Katolička crkva i državne vlasti aktivno učestvuju u tom događaju svake godine, te da je neprihvatljivo što austrijske vlasti odobravaju njegovo održavanje.

List napominje da se Hrvatska nikada nije kako treba suočila s nasleđem NDH, te prevladava stav kako su Hrvati u Drugom svetskom ratu bili samo žrtve, a ne i počinitelji zločina.

Još gore, primetan je porast nostalgije za ustašama u savremenoj Hrvatskoj, s redovnim i otvorenim izrazima neonacizma i fašizma u javnosti, konstatuje se u tekstu.

Navodi se da su neki političari osudili te pojave, ali da se ne čini dovoljno na edukaciji mladih o užasima ustaškog režima.

Na kraju komentara u Jerusalem Postu konstatuje se da ulazak u Evropsku uniju nije pomogao u tome da se umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život, te da ćutanje EU u ovoj temi pogoduje ponovnom usponu fašističke pretnje na Balkanu.

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Blajburg, polemika

Nemački mediji oštro o fašizmu, Hrvatskoj i Blajburgu

Na komemoraciji poginulim ustašama u Blajburgu oko 10. 000 učesnika

Zurof: Nečuveno da austrijske vlasti dozvole skup u Blajburg

Blajburg: Spona između NDH i nove Hrvatske | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Izgleda da je nešto „zapelo“ u prevodu! Ovde se navodi „desetine hiljada“ a evo kako stoji u originalu u Jerusalem Postu od 24. maja 2018. : „more than 30,000 Croatian Jews, over 75% of the community, were murdered in the Holocaust, and hundreds of thousands of Serbs were massacred, exiled or forcibly converted by the Ustashe“. Dakle: više od 30.000 Jevreja i nekoliko stotina hiljada Srba! Zar čak i u ovakvom članku da se umanjuje broj stradalih Srba?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: