fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zurof: Nečuveno da austrijske vlasti dozvole skup u Blajburg

Lovac na naciste i direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“, Efraim Zurof, izjavio je danas da je apsolutno nečuveno da austrijske vlasti dozvole održavanje skupa u Blajburgu

Foto: Arhiva VN
Foto: Arhiva VN

Lovac na naciste i direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“, Efraim Zurof, izjavio je danas da je apsolutno nečuveno da austrijske vlasti dozvole održavanje skupa u Blajburgu, da je pokušao da ubedi austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani, ali da u tome nije uspeo.

„U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole“, rekao je Zurof za AP.

Agencija AP izvestila je danas o okupljanju više hiljada hrvatskih ultradesničara u Blajburgu, navodeći da je reč o kontroverznom događaju, posebno u vreme porasta krajnje desničarskog osećanja u Hrvatskoj, najmlađoj članici Evropske unije.

„Apsolutno je nečuveno da austrijske vlasti dozvole da se dogodi ovakav skup“, rekao je Zurof u telefonskoj izjavi za AP.

Napominje se da su prvi put od velike komemoracije 90-tih godine, austrijske vlasti za današnji skup zabranile nošenje ustaških simbola.

Uprkos zabrani, međutim, dodaje agencija, neki učesnici su imali majice sa ustaškim ratnim pokličom „za dom spremni!“.

Skup u Blajburugu se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a prisustvovali su mu predsednik parlamenta Goran Jandroković i jedan broj ministara, kao izaslanici predsednice i premijera, kao i predstavnici hrvatske katoličke crkve.

AP navodi da se hrvatska vlada desnog centra optužuje da zatvara oči pred rastućim ekstremizmom i relativizovanjem zločina ustaškog režima, navodi AP i dodaje da je takva politika izazvala proteste jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Na komemoraciji poginulim ustašama u Blajburgu oko 10. 000 učesnika

Zurof: Usvojiti zakon koji bi zabranio ustaške simbole …

Zurof: Brisel da objasni šta se dešava u Hrvatskoj | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: