Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jelašci: Otkriven spomenik za desetero ubijenih mještana

Datum objave: subota, 27 oktobra, 2012
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

U selu Jelašci kod Višegrada danas je otkriven i osveštan spomenik za 10 nevino nastradalih mještana koje su 1. avgusta 1992. godine ubili pripadnici Armije BiH.Među nastradalima je bilo dvoje maloljetne djece i starac od 72 godine, a do danas počinioci ovog zločina nisu odgovarali.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/jelasci-spomenik.jpg

Narodni poslanik Miroslav Kojić, koji je tada bio sudija za prekršaje, odmah nakon zločina obavio je uviđaj i materijal predao nadležnim tužilaštvima.

On je naglasio da je dvije decenije trebalo da prođe da bude pokrenut postupak za zločine u selu Jelašci, ističući da se znaju ime i adresa čovjeka koji je komandovao ovim mučkim napadom, koji sada živi van BiH.

“Valjda je konačno došlo vrijeme da se za ovo što se dogodilo nad civilnim stanovništvom u Jelešcima mora odgovarati”, rekao je danas Kojić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražen Perendija istakao je da bi ovakvih žrtava i spomen-obilježja bilo i više da nije bilo srpskih političkih i vojnih vođa koji su na vrijeme organizovali odbranu našeg naroda.

“Pravda će, konačno, i u ovom slučaju pokazati svoje lice, što će biti bar neka statisfakcija za one koji su iza pobijenih žrtava ostali“, dodao je Perendija.

Miodragu Saviću, koji živi u Obrenovcu, poginuli su brat i snaha, te njegov otac koji je došao da pomogne oko poljskih radova.

“Ogorčeni smo što se imena zločinaca i ne pominju, a kamo li da im se sudi”, rekao je Savić.

Starini Vojislavu Šušnjaru su zločinci ubili i oca i majku, a kuću zapalili. Mjesto gdje se nalazila kuća ubijenih Trifuna Jeličića, njegove supruge Save, snahe Mirjane, osmogodišnje unuke Dragane i desetogodišnjeg unuka Vidoja, zaraslo je za 20 godina u korov, šiblje i drveće. Preživjela dvojica sinova žive u Srbiji i povremeno dođu na grob svojih najmilijih.

Spomenik izginulim stanovnicima Jelašaca podigla je Opštinska boračka organizacija, uz pomoć mještana Novaka Savića, Ljubiše Simeunovića i Milene Pecikoze

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

DVIJE DECENIJE OD STRADANjA SRBA U JELAŠCIMA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top