fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Jedino još Ante Pavelić nije dobio spomenik u Hrvatskoj“

Beograd — Podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku je novi dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću, kaže Miodrag Linta.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Predsednik Saveza Srba iz regiona u pisanoj izjavi poziva naše Ministarstvo spoljnih poslova da uputi dopise SAD, Nemačkoj, Evropskoj uniji, OSCE-u, Savetu Evrope i drugim državama i međunarodnim organizacijama i da traže snažnu osudu nacifašizma u Hrvatskoj.

Takođe, jedan od zahteva treba da bude da hrvatska Vlada započne odlučnu borbu za poštovanje temeljnih evropskih vrednosti, kao što su antifašizam, poštovanje prava Srba i povratak njihovih otetih imovinskih i brojnih drugih prava, smatra Linta.

On smatra da je Hrvatska otvorenom rehabilizacijom ustaške ideologije prešla sve granice i zaslužuje da konačno bude kažnjena.

„U suprotnom, sledeći korak biće podizanje spomenika zlikovcu Anti Paveliću jer je izgleda jedino od ostao bez spomenika i počasnog mesta u udžbenicima istorije i sredstvima javnog informisanja“, ocenio je Linta.

Linta je u pisanoj izjavi ukazao da je Stepinac ratni zločinac jer je aktivno učestvovao u stvaranju zloglasne NDH, pozdravio usvajanje rasnih zakona, podržavao čitavo vreme rata ustaški režim a 1945. godine se borio za očuvanje tog režima.

„On je sproveo nasilno pokrštavanje preko 250.000 Srba a velik broj nižeg i višeg sveštenstva je učestvovao u ustaškom pokretu i okrvavio ruke“, rekao je Linta.

On je naveo da je pored toga, Stepinac bio vojni vikar vojske NDH koja je izvršila stravičan genocid nad Srbima, a da mu je zbog tih činjenica poglavnik Ante Pavelić 1944. godine dodelio Orden za zasluge.

„Tragična je činjenica da Stepinac nikada javno nije osudio ustaški režim niti masovni teror nad srpskim stanovništvom. To nije učinila ni Biskupska konferencija koja je pod njegovim predsedavanjem održana marta 1945. godine tj. dva mjeseca pre završetka rata“, naveo je Linta.

Spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu otkriven je u Osijeku dan uoči 57. godišnjice njegove smrti. 

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen-bista postavljena, kako smatraju, na neprimerenom mestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: