Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jedini genocid u BiH počinile ustaše nad Srbima

Jedini genocid koji se dogodio u BiH je onaj koji su nad Srbima u Drugom svjetskom ratu izvršile ustaše u čijim redovima su masovno učestvovali i muslimani, rekao je Srni istoričar Dragomir Anđelković.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković

“Ako već poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović želi da priča o nekom genocidu i pomirenju na osnovu priznanja genocida, onda bi trebalo da progovori o genocidu u kojem su učestvovali ne samo muslimani iz BiH, već i muslimansko sveštenstvo”, rekao je Anđelković.

Kada je riječ o politizaciji zločina u Srebrenici, Anđelković je istakao da je potpuno jasno da je riječ o zlim namjerama kojima je opravdavana agresija na Republiku Srpsku, odnosno propaganda protiv Srba.

“Tu je bilo zločina, ali je to mnogo manji zločin nego onaj koji se događao nad Srbima u Sarajevu. Svi su činili izvesne zločine za vreme građanskog rata u BiH, ali ništa od toga ne može da se poredi sa genocidom”, poručio je Anđelković.

On je napomenuo da genocid predstavlja potpuno uništavanje nekog naroda na određenom prostoru i podsjetio da su u Srebrenici stradali vojnosposobni muškarci, da nije bilo ubijanja žena i djece, te da većina muškaraca nije strijeljana, već je poginula tokom proboja i ratnih operacija.

“Ne da nije riječ o genocidu, nego nije riječ ni o masovnom zločinu kako ga prikazuje bošnjačka strana i dio zapadne međunarodne zajednice”, rekao je Anđelković.

On je ocijenio da dio bošnjačke političke scene i dalje robuje ratnoj retorici iz devedestih godina prošlog vijeka jer su svjesni da njihovi ratni ciljevi nisu realizovani, a žele da unitarizaciju BiH i unište Republiku Srpsku.

“To neće doneti nikome dobro u BiH”, dodao je Anđelković.

Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović, gostujući sinoć na Televiziji “N1”, istakao je da “u BiH nema pomirenja dok se ne prizna genocid u Srebrenici”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Kavazović: Republika Srpska nije nastala na sadnji ruža, nego na genocidu u Srebrenici

„Karamarkova podrška Komarici da osvijesti i ujedini Srbe

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: