Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JAVNI UVID U NACRT REGULACIONOG PLANA

Donja Gradina
Donja Gradina

U opštini Kozarska Dubica od 24. februara do 26. marta trajaće javni uvid u Nacrt regulacionog plana Spomen-područja „Donja Gradina“, kojim je predviđena izgradnja novih sadržaja koji će Donjoj Gradini dati obilježja memorijalnog centra, potvrđeno je u Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove te opštine.

Načelnik Odjeljenja Miloš Ćibić podsjetio je da je Nacrt regulacionog plana usvojen na sjednici Skupštine opštine koncem prošle godine, te da je nakon te sjednice nosilac izrade plana, preduzeće „Projekt“ iz Banjaluke, radilo na korekciji onih dijelova na koji su se odnosile primjedbe iznesene na sjednici Skupštine, kao i na primjedbe resornih ministarstava.

Ćibić je precizirao da je regulacionim planom predviđena revitalizacija postojećih objekata u Donjoj Gradini, kao i izgradnja novih sadržaja koji će tom lokalitetu dati obilježja memorijalnog centra.

„Biće izgrađen objekat sa salama za predavanja i konferencije o stradanjima u logoru Jasenovac, zatim spomen-obilježje žrtvama ustaškog zočina genocida, kao i vjerski objekti onih naroda koji su stradali u jasenovačkim logorima“, istakao je Ćibić.

Regulacionim planom predviđena je izgradnja i novog puta prema Spomen-području, čime bi se izbjegla sadašnja saobraćajnica u blizini međunarodnog graničnog prelaza Donja Gradina – Jasenovac.

U okviru javnog uvida u Nacrt regulacionog plana 9. aprila biće održana stručna rasprava i završna javna prezentacija, tokom koje će pravna i fizička lica moći pred nosiocem izrade tog dokumenta, preduzećem „Projekt“ i Odjeljenjem za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica obrazložiti primjedbe koje su u pisanom obliku upućene tokom javnog uvida.

Eventualne prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt regulacionog plana zaninteresovani mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica, te upisati u svesku prijedloga, primjedbi i mišljenja koja će se voditi kod tog opštinskog odjeljenja.

Uvid u tekstualni i u grafički dio Regulacionog plana Spomen-područja „Donja Gradina“ moguće je izvršiti u holu ispred velike sale zgrade Skupštine opštine Kozarska Dubica, te u prostorijama preduzeća „Projekt“ Banjaluka, u Ulici Veselina Masleše broj 1/IV.

Programom uređenja tog stratišta, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđeno je uređenje centralnih objekata uprave, muzeja, istraživačkog centra i vjerskih objekata za Srbe, Jevreje i Rome u središnjem dijelu Memorijalnog kompleksa „Donja Gradina“.

Planirano je i uređenje grobnih polja, prilaznog platoa, maketa, administrativnog i obrazovnog centra sa tehničkim blokom, spomenika žrtvama i djeci, kuće Pere Vukića, lokaliteta „Skela“, fabrike sapuna i pruge, te zaštita „Topole užasa“.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Anton Kasipović najavio je da će prvi radovi na uređenju Spomen-područja Donja Gradina početi ove godine, odmah po usvajanju regulacionog plana tog područja.

Kompleks zemljišta na kome se nalazi Spomen-područje „Donja Gradina“ čini najistureniji, sjeverozapadni dio, kozarskodubičke ravni.

Područje je omeđeno rijekama Savom i Unom i zahvata u široj zoni 808 hektara, a u užoj 117 hektara.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i dio je koncentracionog logora Jasenovac koji je formiran za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u Drugom svjetskom ratu.

U koncentracionom logoru Jasenovac u stravičnim mukama ubijeno je 700 000 muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i antifašista bez obzira na vjeru i naciju. Od ukupnog broja u Donjoj Gradini je ubijeno 366 000 žrtava.

Ustaško-fašističke snage Ante Pavelića su u koncentracionom logoru Jasenovac i najvećem stratištu u Donjoj Gradini sprovodile genocid nad Srbima Jevrejima i Romima, radi stvaranja etnički čiste NDH.

Jasenovačka strava trajala je od avgusta 1941. godine, pa sve do 22. aprila 1945. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: