Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JASENOVAČKA “ANATOMIJA ZABORAVA” U LONDONU

Datum objave: sreda, 18 februara, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Komisija, kojom je predsjedavao američki profesor Bernard Klajn, na sastanku u Njujorku utvrdila je da je više od 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara lično klalo, mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome u NDH.

U Londonu svečano otvorena izložba Anatomija zaborava i promovisana knjiga o Hansu Ivanu Mercu

U Londonu svečano otvorena izložba Anatomija zaborava
i promovisana knjiga o Hansu Ivanu Mercu

Priredila: Vesna ŠURBAT

U sali Doma vladike Nikolaja u Londonu otvorena je izložba posvećena žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini pod nazivom “Anatomija zaborava”, koju je pripremila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Izložba, koju je organizovala Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, održana je povodom 70 godina završetka Drugog svjetskog rata, kada su se čuvari hrvatskog logora u Jasenovcu povukli da bi nedelju dana kasnije narodna oslobodilačka vojska zatekla logor napušten i razrušen.

Takođe, održana je i promocija dobrotvorne organizacije “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondejšn”, kao i knjige “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević – saopštila je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, osnovana u Velikoj Britaniji.

Otvaranju izložbe i promociji prisustvovali su ministar savjetnik Ambasade BiH Svetozar Miletić, ambasador Srbije Ognjen Pribićević, princeza Katarina…

Prisutan je bio i predstavnik Vojske Srbije pukovnik Saša Perović, te sveštenstvo pravoslavnih crkava u Londonu, na čelu sa izaslanikom grčkog arhiepiskopa Gregorijusa otac Meliton Oaks.

Bili su prisutni i predstavnici Londonskog univerziteta, Britanske nacionalne biblioteke i drugih kulturnih ustanova u Londonu, predstavnici udruženja Novi Sad – Norvič, kao i raznih srpsko-britanskih udruženja.

Dobrotvorna organizacija “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondejšn” ima za cilj da prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.

Ova organizacija, osnovana u Velikoj Britaniji, prikuplja sredstva i za istraživanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj NDH s ciljem promovisanja istine, koja će omogućiti međusobnog pomirenje različitih vjerskih i etničkih grupa koje sada žive na teritoriji BiH i Hrvatske.

Knjiga “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević pokušava da rasvijetli život i rad Ivana Hansa Merca, koji je na lični poziv pape Pija Jedanaestog pozvan da osnuje zloglasnu Katoličku akciju – stoji u saopštenju Međunarodne komisije, čiji je predsjednik Srboljub Živanović.

Prema pisanju hrvatske štampe, Ivan Hans Merc je bio duhovni vođa hrvatskog ustaškog pokreta i glavni vaspitač rimokatoličkih sveštenika, budućih koljača Srba, Jevreja i Roma.

Merc je u potpunosti proveo doktrine katoličke akcije kroz organizaciju “Orlovi”, koju je sam osnovao, a koja je preimenovana u Križare i koja je tokom Drugog svjetskog rata aktivno pomagala ustaškom režimu u istrebljenju Srba,Jevreja i Roma.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo predstavnika iz bivše Jugoslavije, a kojom je predsjedavao američki profesor Bernard Klajn, na sastanku u Njujorku utvrdila je da je više od 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara lično klalo, mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome.

Prema nalazima ove komisije, među žrtvama je bilo više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Hrvatska je bila jedina zemlja na svijetu koja je imala logor za istrebljenje djece, a utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 djece ispod 14 godina starosti – stoji u saopštenju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Pozivamo vas na promociju knjige u kojoj je otkrivena istina o …

“hans ivan merc – rimokatolička “crkva” i istinite laži”

Izložba “EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA” u Novom Sadu

DUGO SKRIVENA TAJNA: Istina o iskopavanjima u Jasenovcu

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO)

Jadovno – Jasenovac

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top