Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

JASENOVAČKA “ANATOMIJA ZABORAVA” U LONDONU

Datum objave: sreda, 18 februara, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Komisija, kojom je predsjedavao američki profesor Bernard Klajn, na sastanku u Njujorku utvrdila je da je više od 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara lično klalo, mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome u NDH.

U Londonu svečano otvorena izložba Anatomija zaborava i promovisana knjiga o Hansu Ivanu Mercu

U Londonu svečano otvorena izložba Anatomija zaborava
i promovisana knjiga o Hansu Ivanu Mercu

Priredila: Vesna ŠURBAT

U sali Doma vladike Nikolaja u Londonu otvorena je izložba posvećena žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini pod nazivom “Anatomija zaborava”, koju je pripremila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Izložba, koju je organizovala Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, održana je povodom 70 godina završetka Drugog svjetskog rata, kada su se čuvari hrvatskog logora u Jasenovcu povukli da bi nedelju dana kasnije narodna oslobodilačka vojska zatekla logor napušten i razrušen.

Takođe, održana je i promocija dobrotvorne organizacije “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondejšn”, kao i knjige “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević – saopštila je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, osnovana u Velikoj Britaniji.

Otvaranju izložbe i promociji prisustvovali su ministar savjetnik Ambasade BiH Svetozar Miletić, ambasador Srbije Ognjen Pribićević, princeza Katarina…

Prisutan je bio i predstavnik Vojske Srbije pukovnik Saša Perović, te sveštenstvo pravoslavnih crkava u Londonu, na čelu sa izaslanikom grčkog arhiepiskopa Gregorijusa otac Meliton Oaks.

Bili su prisutni i predstavnici Londonskog univerziteta, Britanske nacionalne biblioteke i drugih kulturnih ustanova u Londonu, predstavnici udruženja Novi Sad – Norvič, kao i raznih srpsko-britanskih udruženja.

Dobrotvorna organizacija “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondejšn” ima za cilj da prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.

Ova organizacija, osnovana u Velikoj Britaniji, prikuplja sredstva i za istraživanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj NDH s ciljem promovisanja istine, koja će omogućiti međusobnog pomirenje različitih vjerskih i etničkih grupa koje sada žive na teritoriji BiH i Hrvatske.

Knjiga “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević pokušava da rasvijetli život i rad Ivana Hansa Merca, koji je na lični poziv pape Pija Jedanaestog pozvan da osnuje zloglasnu Katoličku akciju – stoji u saopštenju Međunarodne komisije, čiji je predsjednik Srboljub Živanović.

Prema pisanju hrvatske štampe, Ivan Hans Merc je bio duhovni vođa hrvatskog ustaškog pokreta i glavni vaspitač rimokatoličkih sveštenika, budućih koljača Srba, Jevreja i Roma.

Merc je u potpunosti proveo doktrine katoličke akcije kroz organizaciju “Orlovi”, koju je sam osnovao, a koja je preimenovana u Križare i koja je tokom Drugog svjetskog rata aktivno pomagala ustaškom režimu u istrebljenju Srba,Jevreja i Roma.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo predstavnika iz bivše Jugoslavije, a kojom je predsjedavao američki profesor Bernard Klajn, na sastanku u Njujorku utvrdila je da je više od 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara lično klalo, mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome.

Prema nalazima ove komisije, među žrtvama je bilo više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Hrvatska je bila jedina zemlja na svijetu koja je imala logor za istrebljenje djece, a utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 djece ispod 14 godina starosti – stoji u saopštenju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Pozivamo vas na promociju knjige u kojoj je otkrivena istina o …

“hans ivan merc – rimokatolička “crkva” i istinite laži”

Izložba “EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA” u Novom Sadu

DUGO SKRIVENA TAJNA: Istina o iskopavanjima u Jasenovcu

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO)

Jadovno – Jasenovac

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top