Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac već jeste naš svenarodni simbol

Jasenovac_kameni_cvijet.jpgNjegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da su mjesta stradanja srpskog naroda posebno poštovana i da su umnogome odredila srpski identitet, što se odnosi i na Kragujevac, gdje se desio užasan zločin njemačke vojske, a još više na Jasenovac, mjesto jednog od najstravičnijih zločina uopšte.

“Za naš narod mesta stradanja su mesta od posebnog poštovanja, sveštena mesta koja su umnogome odredila srpski identitet, od Kosova preko Vračara do albanske golgote i Plave grobnice”, saopšteno je danas Srni iz Kabineta patrijarha srpskog Irineja.

Patrijarh Irinej naglašava da se to odnosi i na Kragujevac, mjesto užasnog zločina njemačke vojske, a još više na Jasenovac, mjesto jednog od najstravičnijih zločina uopšte.

“Jasenovac je već u celom svetu našao mesto u memorijalima, izložbama i udžbenicima, zajedno s Treblinkom, Dahauom i Aušvicom, čiji se dan oslobođenja, 27. januar, obeležava u mnogim zemljama iako se ne nalazi na njihovoj teritoriji. Naprotiv, veliki broj Sremaca je nastradao u Jasenovcu, a potomci stradalnika jasenovačkih danas čine veliki deo građana Republike Srbije, koja je i u ratu učinila što je mogla da ih skloni, zaštiti i nahrani”, navodi patrijarh Irinej.

Kragujevačkim, kao i kraljevačkim žrtvama, žrtvama novosadske racije i mnogih drugih tragedija na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu treba odavati dostojnu počast, a Jasenovac, prema riječima patrijarha Irineja, već jeste naš svenarodni simbol, kojeg je kao takvog zakonodavac prepoznao još 1992. godine, i “tim zakonom možemo samo da se ponosimo”.

“Između Kragujevca i Jasenovca ne postoji nikakva kontradiktornost i nepotrebno je od njih praviti predmet polemike i rasprave. Prevashodno je potrebno da se oko mesta stradanja okupljamo i ujedinjujemo, kao što su naši Novomučenici ujedinjeni u stradanju i u Carstvu Nebesnom”, poručuje patrijarh srpski.

Prema riječima patrijarha Irineja, mučenički grobovi i mjesta stradanja su za našu Svetu Crkvu, naročito u njenom iskonu, predstavljali mjesta okupljanja i jedinstva, na kojima se projavljivao identitet Crkve.

“Dovoljno je setiti se da su prvi hramovi nastali baš na mučeničkim grobovima”, podsjeća patrijarh Irinej.

U Srbiji je nedavno prikupljeno više od 16 000 potpisa podrške inicijativi da se 21. oktobar, datum njemačkog zločina u Kragujevcu, obilježava kao dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Podršku inicijativi dali su predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović, skoro svi ministri u Vladi Srbije, predsjednici političkih partija, poslanici, ugledne javne ličnosti i sportisti.

Priredio: Darko TERZIĆ

Izvor: srna

Vezane vijesti:

NELOGIČNO PROGLASITI 21. OKTOBAR KAO DAN SJEĆANjA

DAN SJEĆANjA NA SVE SRPSKE ŽRTVE NE MOŽE BITI 21. OKTOBAR

A ŠTA JE SA ŽRTVAMA USTAŠKOG ZLOČINA?„Šumarice” dan sećanja na srpske žrtve

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: