Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jasenovac – pokušaj revizije istorije

Datum objave: ponedeljak, 10 septembra, 2012
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/jasenovac_povreda_istine.jpg

Izjava rimokatoličkog sveštenika i hrvatskog istoričara Stjepana Razuma da u koncentracionom logoru Jasenovac nije bilo genocida izazvala je nedavno burne reakcije. Naime, šef nadbiskupskog arhiva, koji je deo Hrvatskog državnog arhiva, Stjepan Razum je 9. avgusta u intervjuu zadarskom „Hrvatskom listu“ rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju „srpski mit“.

Predsednik Izraelske kulturne zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio novi u nizu pokušaja poricanja holokausta. „Hrvatska nije jedina evropska država u kojoj je evidentan nastavak monstruozne prakse da se u skladu sa populističkim potrebama dovodi u pitanje postojanje najjezivijeg genocida u istoriji čovečanstva“, rekao je on za „Politiku“. Ambasada Srbije u Zagrebu zatražila je zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom ovog slučaja.

Šef za odnose sa javnošću Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc naglasio je u telefonskom razgovoru za isti beogradski list da je svaki zločin, posebno genocid, za osudu. Pri tom je istakao da je nadležnost njegove nadbiskupije u ovom slučaju ograničena.

U bečkom Centru Simona Vizentala ističe se da je širom sveta u porastu broj „pokušaja revizije holokausta“, koji se zasnivaju na pokušaju da se „parcijalnim faktima“ dokaže da su patnje i broj žrtava nacističkog „Konačnog rešenja jevrejskog pitanja“ preuveličani. Tako se nameće zaključak da je holokaust politički motivisani mit pobednika, saveznika u Drugom svetskom ratu. Posebno oštro saopštenje izdao je Margelov institut iz Zagreba.

Saopštenjem se oglasio i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović; u njemu se kaže da se „u Jasenovcu zaista dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu“.

Direktor jerusalimskog Centra Simona Vizentala Efraim Zurof rekao je da hrvatski istoričar i rimokatolički sveštenik Stjepan Razum svojim nečuvenim izjavama želi da prepravi istoriju Drugog svetskog rata i negira zločine koje su počinile ustaše.

U saopštenju koje je istoričar holokausta Efraim Zurof, direktor centra, potom izdao, napominje se da pokušaju ponovnog pisanja istorije Drugog svetskog rata u Hrvatskoj putem poricanja i zataškavanja užasnih ustaških zločina ne mogu biti tolerisani, a nedopustivi su kada dolaze od istaknutih ckrvenih velikodostojnika.

„Pozivamo rukovodstvo Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da odmah razreši dužnosti Stjepana Razuma sa njegovog važnog položaja u Crkvenom arhivu i nedvosmisleno osudi njegove nečuvene i sramne komentare, koji ne samo da su neoprostiva uvreda žrtvama Jasenovca, njihovim potomcima i
svim poštenim Hrvatima, nego i nastoje da pruže sasvim lažnu sliku užasnih zločina koje su ustaše počinile nad Srbima, hrvatskim antifašistima, Jevrejima i Romima tokom svoje krvave vladavine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ustaški zločini nikada ne mogu biti izbrisani i apologete slične Pavelići i njegovim sledbenicima su sramota za demokratsku Hrvatsku koja teži da uđe u Evropsku uniju“ – ističe se u saopštenu Centra. O.S.

Izvor: PRAVOSLAVLjE

 

Vezane vijesti:

Povjesničar za kojeg ne postoji nijedan dokaz da je logor Jasenovac bio stratište

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top