fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac – pokušaj revizije istorije

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/jasenovac_povreda_istine.jpg

Izjava rimokatoličkog sveštenika i hrvatskog istoričara Stjepana Razuma da u koncentracionom logoru Jasenovac nije bilo genocida izazvala je nedavno burne reakcije. Naime, šef nadbiskupskog arhiva, koji je deo Hrvatskog državnog arhiva, Stjepan Razum je 9. avgusta u intervjuu zadarskom „Hrvatskom listu“ rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju „srpski mit“.

Predsednik Izraelske kulturne zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio novi u nizu pokušaja poricanja holokausta. „Hrvatska nije jedina evropska država u kojoj je evidentan nastavak monstruozne prakse da se u skladu sa populističkim potrebama dovodi u pitanje postojanje najjezivijeg genocida u istoriji čovečanstva“, rekao je on za „Politiku“. Ambasada Srbije u Zagrebu zatražila je zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom ovog slučaja.

Šef za odnose sa javnošću Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc naglasio je u telefonskom razgovoru za isti beogradski list da je svaki zločin, posebno genocid, za osudu. Pri tom je istakao da je nadležnost njegove nadbiskupije u ovom slučaju ograničena.

U bečkom Centru Simona Vizentala ističe se da je širom sveta u porastu broj „pokušaja revizije holokausta“, koji se zasnivaju na pokušaju da se „parcijalnim faktima“ dokaže da su patnje i broj žrtava nacističkog „Konačnog rešenja jevrejskog pitanja“ preuveličani. Tako se nameće zaključak da je holokaust politički motivisani mit pobednika, saveznika u Drugom svetskom ratu. Posebno oštro saopštenje izdao je Margelov institut iz Zagreba.

Saopštenjem se oglasio i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović; u njemu se kaže da se „u Jasenovcu zaista dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu“.

Direktor jerusalimskog Centra Simona Vizentala Efraim Zurof rekao je da hrvatski istoričar i rimokatolički sveštenik Stjepan Razum svojim nečuvenim izjavama želi da prepravi istoriju Drugog svetskog rata i negira zločine koje su počinile ustaše.

U saopštenju koje je istoričar holokausta Efraim Zurof, direktor centra, potom izdao, napominje se da pokušaju ponovnog pisanja istorije Drugog svetskog rata u Hrvatskoj putem poricanja i zataškavanja užasnih ustaških zločina ne mogu biti tolerisani, a nedopustivi su kada dolaze od istaknutih ckrvenih velikodostojnika.

„Pozivamo rukovodstvo Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da odmah razreši dužnosti Stjepana Razuma sa njegovog važnog položaja u Crkvenom arhivu i nedvosmisleno osudi njegove nečuvene i sramne komentare, koji ne samo da su neoprostiva uvreda žrtvama Jasenovca, njihovim potomcima i
svim poštenim Hrvatima, nego i nastoje da pruže sasvim lažnu sliku užasnih zločina koje su ustaše počinile nad Srbima, hrvatskim antifašistima, Jevrejima i Romima tokom svoje krvave vladavine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ustaški zločini nikada ne mogu biti izbrisani i apologete slične Pavelići i njegovim sledbenicima su sramota za demokratsku Hrvatsku koja teži da uđe u Evropsku uniju“ – ističe se u saopštenu Centra. O.S.

Izvor: PRAVOSLAVLjE

 

Vezane vijesti:

Povjesničar za kojeg ne postoji nijedan dokaz da je logor Jasenovac bio stratište

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: