fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac: Parastos pakračkim episkopima (VIDEO)

Pakarac: Patrijarh Irinej sa episkopima SPC
Pakarac: Patrijarh Irinej
sa episkopima SPC
 U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu služen je parastos i sahranjeni zemni ostaci četvorice blaženopočivših arhijereja pakračkih i slavonskih, koji su na ovom području stolovali u 18, 19. i 20. vijeku.

Za njih i sve mučenike jasenovačke, u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitrolopit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop pakračko -slavonski Jovan i bihaćko-petrovački Atanasije, uz sasluženje sveštenika i đakona.

Prvi put u eparhiji pakračko-slavonskoj, održana je i sjednica Svetog Sinoda Sprske pravoslavne crkve, a potom i sjednica Svetog sinoda SPC i odbora za Jasenovac. Parastosu su prisustvovali i predstavnici resornih direkcija Vlada Srbije i Republike Srpske, i predstavnici srpske političke scene u Hrvatskoj.

Jasenovac je najsvetija srpska zemlja, jer je najveće groblje ne samo u našem narodu, već i u cijeloj Evropi, groblje – koje je natopljeno krvlju srpskog naroda, poručeno je iz vrha srpske pravoslavne crkve danas u Jasenovcu. Svjedok ovih riječi i ustaških logora je Stevan Radonjić, koji je kao dječak bio u njima.

„Imao sam tri i pol kile sama koža i kost nisu znali da ću ostat živ“, rekao je Stevan Radonjić, bivši logoraš.

„Šta je Jasenovac? Jasenovac nije ništa drugo nego Hristova golgota, Hristovo raspeće“, naveo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

„Samo zato što su bili Srbi pravoslavci. Drugog razloga nije bilo, osim toga da se ovaj prostor koji je bio pod ustaškom državom očisti od srpskog naroda, a da bi ga očistili, oni su gotovo uništili jedan narod“, naglasio je patrijarh srpski Irinej.

U Jasenovcu je održana sjednica Svetog sinoda SPC koji se prvi put sastao u ovoj eparhiji, a glavna tema bila je obnova Pakračko-slavonske eparhije.

Zaupokojena liturgija koja je služena u Jasenovcu bila je namijenjena i episkopima pakračko–slavonskim, Nikiforu, Sifroniju, Kirilu i Emilijanu, za koje je u Pakracu, u hramu Svete Trojice služen parastos povodom sahrane zemnih ostataka blaženopočivših arhijereja pakračkih i slavonskih.

Visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zvaničnici iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske potom su posjetili Vladičanski dvor i eparhijsku biblioteku kako bi se uvjerili u proces obnove u ratu razorenih objekata. U obnovu ovih objekata Vlada Hrvatske uložila je 10 miliona kuna. Događaju je u ime predsjednice Hrvatske prisustvovao kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, poznat po tome što je fotografisan sa ustaškom kapom na glavi, i za kojeg su antifašistička udruženja ranije saopštila da ne bi trebalo da obavlja tu funkciju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Kitarovićeva šalje Hasanbegovića u Pakrac

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: