Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jasenovac- opomena; Zvaničnici Srpske sutra u Donjoj Gradini

Datum objave: subota, 14 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U Spomen-području “Donja Gradina” kod Kozarske Dubice, obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, sutra će prisustvovati predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijerka Srpske Željka Cvijanović, te ministri Srebrenka Golić i Dane Malešević.

Donja Gradina, Topola užasa Foto: RTRS
Donja Gradina, Topola užasa Foto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je podsjećanje na zločine u Jasenovcu, ali i drugim nacističkim logorima, jedini način da se spriječi brisanje i revidiranje istorije o stradanju miliona ljudi čiji je jedini grijeh bio što su rođeni kao pripadnici, za naciste, “prokazanog” naroda.

Uoči obilježavanja proboja posljednjih logoraša iz najvećeg i najmonstruoznijeg logora za Srbe, Jevreje i Rome u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Čubrilović je poručio da je stalno sjećanje na mračni period istorije naroda na ovim prostorima opomena i jedini način da se zlo nikada i nikome više ne ponovi.

On je u pisanoj izjavi medijima podsjetio na izjave relevantinih istoričara da se gubilišta iz sistema jasenovačkih logora razlikuju po surovosti od ostalih nacističkih logora, jer su mučenja u njima bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i drugim logorima.

“U našoj kulturi sjećanja na nevine žrte ohrabruje činjenica da je obnovljena Crkva Svetog Ilije u Mlaki, gdje je bio ženski logor i gdje su desetine hiljada djece sa Kozare odvajani od svojih majki, koje više nikada nisu vidjeli”, smatra Čubrilović.

On je dodao da je ova crkva opomena šta može da uradi ljudsko zlo u nacističkoj državi u kojoj je smrt bila privilegija.

“Iskreno se nadam da ćemo uskoro započeti i završiti izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će biti stub naše sabornosti, vječna opomena i tužno sjećanje na sve nevine ljude, mučene i ubijene u Jasenovcu”, rekao je Čubrilović.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a polaganje vijenaca u Spomen-području Donja Gradina zakazano je za 11.15 časova.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida biće služeni u 12.00 časova, a obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

(Srna)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Organizovan besplatan prevoz u Donju Gradinu

Poziv građanima da u nedjelju prisustvuju pomenu u Donjoj Gradini

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top