fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Јасеновац – највећи Српски град под земљом

Камени Цвиjет

Камени Цвиjет


Своjевремено jе, по мени, наjвећи Израелски државник, премиjерка Голда Меир у Јасеновцу рекла: ”Опростили смо Хрватима што су нас jедном убиjали, опростили смо и други пут али им никада нећемо опростити ако нас натераjу да на убиjање узвратимо убиjањем”. Патриjарх Српски блаженопочивши Павле jе рекао да се од “зла не бранимо злом”.

Деведесетих година велики српски историчар Веселин Ђуретић писац до тада наjбоље историjе 2. светског рата “Савезници и Југословенска ратна драма” jе гостуjући у jедноj телевизиjскоj емисиjи, мислим 1996. године рекао да су се Срби у ратовима деведесетих осветили за Јасеновац. Не знам нашта jе мислио. Никада га нисам упознао. Можда jе био стар или бесан? Ко зна можда и поносан што смо избегли нови Јасеновац. Много се зна jош више се незна. И вероватно се никада неће и сазнати. Бар не за овога живота. Између осталог зато и чекам Христа.

Много jе неjасног. Октобра 1944. године Београд jе ослободила наjача армиjа тога доба – црвена армиjа а сходно раниjем договору да Југославиjа припада Стаљину. Акциjе Црвене армиjе биле су кординиране са партизанским jединицама. Остало jе питање зашто jе наjача армиjа прошла на неколико десетина километара од Јасеновца и ниjе ни покушала да га ослободи? Почетком 1942. године под jош неjасним околностима у Лондон на руке краљевскоj влади стиже меморандум СПЦ у коjем се наводи да jе током 1941. године у Јасеновцу убиjено 300.000 хиљада људи махом Срба! Српски краљевски министри нису хтели да то помињу Хрватима. Требало им jе њихово учешће у новоj влади. Меморандум jе затурен. Никада ни jедна партизанска или четничка jединица ниjе покушала да нападне углавном слабо брањени Јасеновац. Зверства се смањуjу углавном под притиском италиjанских и немачких официра. Били су сгрожени кланицом. Броз у пролеће 1945. године пропушта готово цео усташки политички, воjни и зверски врх да побегне у Италиjу и Аустриjу. Позната “Црна легиjа” излази готово нетакнута. Заустављаjу jе савезничке jединице добро информисане од своjих обавештаjаца о коме jе реч. Све су поубиjали. Ипак, Павелић, Лубурић, Миле Будак и остали jасеновачки злотвори беже. Као што Срби и данас беже од помена на Јасеновац, Јадовно, Јастребарско – jедини дечиjи логор на свету, икада направљен! Зар jе важно ко jе крив? Џелати или жртве коjе заборављаjу?

У 1. светском рату геноцид jе извршен над Србима у Србиjи. У 2. светском рату геноцид jе извршен над Србима ван Србиjе. Божиjом милошћу трећи геноцид краjем 20. века jе избегнут. Легендарни командант “Вукова са Мањаче” Вељко Савић 1993. године са двадесетак воjника улази у Јасеновац. Наравно у преговорима смо га изгубили.Вељко jе погинуо. Као и Хаjдук Вељко у борби.

Осамдесетих година прошлог века наjвећи историчар социjалистичке Југославиjе проф.др. Бранко Петрановић под изненадним налетом савести а при обиласку Јасеновца са студентима историjе, поверио се jедном студенту и рекао “Знаш ли да jе овде убиjено 500.000 Срба?” Зашто не напишете – уследило jе питање на питање? А одговор вековно уобичаjен међу Србима : ”Не смем”.

Андрић jе рекао : ”Боj се овна, боj се говна, кад ћеш живети?”. Кад ће Србиjа живети? Док се не ослободи неjасноћа Јасеновца, узрока, последица, сигуран сам да неће. Све jе jасно и све jе неjасно. Мени ниjе jасно зашто се данас плашимо истине и своjих мртвих. И историjе. Само да ниjе страх од будућности!

 

Аутор: Жика Ракић

 

Извор: WordPress.com

 

Везане виjести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА ПОСЉЕДЊИХ ЈАСЕНОВАЧКИХ ЛОГОРАША

Потресно сведочење: Са 14 сам одведена у Јасеновац

ДОЊА ГРАДИНА – СРПСКИ ЈАД ВАШЕМ

Марвеним вагонима за Јасеновац

Тихомир Станић: Зло Јасеновца не сме се преспавати

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: