fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac – kultura sećanja

English

Svijeća

Kada iz Srbije pređete u Hrvatsku, uz A3 (E-70) autoput, nakon nešto više od sat vremena vožnje, naićete na skretanje prema Spomen području Jasenovac. Posle nekoliko minuta vožnje, sa lijeve obale rijeke Save, ugledaćete lokaciju koncentracionog logora Jasenovac, iz Drugog svetskog rata, koji je groblje, spomenik i muzej.

Logor je formiran od strane ustaških snaga Nezavisne Države Hrvatske, a bio je aktivan između avgusta 1941. i aprila 1945. godine. Procenjen broj žrtava koje su ubijene u kompleksu logora Jasenovac, varira do 700.000, gde su u velikoj većini žrtve užasnih i sadističih metoda istrebljenja bili Jevreji, Srbi i Romi.

Usprkos činjenici da je broj žrtava Jasenovca sličan broju nekih od najgorih nacističkih koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata, Jasenovac nikada nije dobio tako visok profil kao drugi Nemački logori.

Nedavno sam čuo divnu, vrlo jednostavnu, novu ideju čiji je cilj unapređenje javne svesti o jasenovačkoj tragediji. Obična voštana sveća, bila bi ponuđena vozačima koji prelaze granicu iz Srbije u Hrvatsku, sa pozivom da vozači stanu u Jasenovcu i upale sveću za žrtve ubijene u logoru. Uz sveću bi se delila i beleška sa sažetim opisom jasenovačke tragedije, tropar jasenovačkim Novomučenicima, i plan puta do Jasenovca.

Mislim da bi ovo bilo vrlo efektno mada je u početnoj je fazi i svako ko bi želeo da pomogne, bio bi dobro došao.
Ako želite da stupite u kontakt sa Britićem, mi ćemo vas povezati sa ljudima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Predlažem da Srpska Pravoslavna crkva bude uključena u celi projekat i da obezbedi sveće, dok bi grupe studenata iz Srbije pružile pomoć u delenju sveća i materijala na granici, u smenama.

Pretpostavljam, da bi bilo potrebno nekoliko godina, svakodnevnog rada da se podeli 700,000 sveća.
Ali kada se projekat završi, sve žrtve bi bile pomenute u molitvi i za svaku bi bila upaljena sveća, posle 70 i više godina od njihove smrti. Mnogi od putnika i vozača bi učestvovali u molitvenom sjećanju na žrtve.

Ako ste zainteresovani da pomognete u realizaciji ove ideje, molim Vas da nas kontaktirate na adresu: editor@britic.co.uk

 

Izvor: Britić

 

Vezane vijesti:

Jasenovački logor

ZLOČINI RIMOKATOLIČKE „CRKVE“ PREMA SRPSKOM NARODU

Borba protiv „velikosrpskog mita“, ili šta danas Hrvatima znači Jasenovac

NOŽ ZA KLANjE SRPSKE DJECE SA KOZARE

Jasenovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: