Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jasenovac i Kragujevac podijelili Srbe

Sumarice

KRAGUJEVAC – Da li će zahtjev da se 21. oktobar, datum kada su 1941. u Kragujevcu Nijemci streljali više hiljada đaka, ustanovi kao državni praznik u Srbiji i proglasi danom sjećanja na sve srpske žrtve Drugog svjetskog rata, postati jabuka razdora među Srbima sa lijeve i desne obale Drine?

Ovo pitanje nameće se nakon burnih reakcija predstavnika srpskih memorijalnih organizacija i udruženja koji smatraju da se tim potezom zasjenjuje sjećanje na srpske žrtve na ostalim stratištima širom ondašnje Kraljevine Jugoslavije, kao i da se obezvređuje 22. april, ustanovljen kao nacionalni Dan sjećanja na žrtve genocida počinjenog u NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima. S druge strane, inicijatori akcije tvrde da Srbija nema zakonski osnov da državnim praznikom proglasi datume sjećanja na žrtve zločina koji nisu počinjeni na njenoj današnjoj teritoriji.

– S obzirom na to da Srbija prema standardima Evropske unije treba da uvede još nekoliko državnih praznika, naša ideja je bila da se ustanovi datum oko kojeg neće biti sporenja između četnika i partizana. To je 21. oktobar, dan kada su nemački fašisti streljali decu u Kragujevcu – izjavio je za „Vesti“ Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik „Presa“.

Podsjećanja radi, poslije tri mjeseca velike akcije ovog lista ministru rada i socijalne politike Srbije Rasimu Ljajiću predat je zahtjev sa više od 16.000 potpisa da se 21. oktobar, datum njemačkog zločina u Kragujevcu, obilježava kao Dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu. To, prema Lalićevim riječima, ne osporava obilježavanje 22. aprila, datuma kada je 1945. izvršen proboj logoraša u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, niti umanjuje značaj ovog datuma za srpski narod.

U Srpskom nacionalnom društvu Prebilovci iz Beograda, međutim, kažu da je „u srpskom narodu svako saglasan da 21. oktobar bude dan sećanja na žrtve nemačkog nacizma u Srbiji, ali da je pogrešna ideja da to bude dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, jer bi se tako zataškale najveće srpske žrtve iz tog perioda, a to su one iz NDH“.

Ovaj potez bi, prema ocjeni Milenka Jahure, predsjednika pomenutog društva, izazvao „nova podvajanja u srpskom narodu zbog njegovih žrtava i mučenika, što bi bilo tragično i neoprostivo.“

– Ako Beograd neće ili ne sme da obeležava stradanje Srba u NDH (Hrvatska, Krajina, Slavonija, Hercegovina, Bosna i Srem), onda ne bi trebalo da proglašava neke nove datume sećanja na srpske žrtve, kada već imamo Vidovdan – dan sećanja na sve srpske žrtve od Kosova do današnjih dana, poručio je Jahura.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja Jadovno, čije je sjedište u Banjaluci, smatra da se ovim potezom bojkotuje stradanje Srba van Srbije i da se u državnoj politici vidi da smo olako spremni odricati se srpskih žrtava.

– Streljanje u Šumaricama je najveći pojedinačni zločin na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu, ali ustaški pogrom nad srpskim narodom, ne samo u kompleksima logora Jasenovac i Jadovno, nego i na kućnim pragovima, po jamama, livadama i ševarju NDH, nije samo deo istorijskog iskustva Srba izvan Srbije, već paradigma svih srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu, deo srpskog i pravoslavnog identiteta, ali i veliki ispit našeg istorijskog dostojanstva i odgovornosti – istakao je Bastašić.

Podršku najnovijoj inicijativi dali su predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, skoro svi ministri u Vladi Srbije, predsjednici političkih partija, poslanici, ugledne javne ličnosti i sportisti. Rasim Ljajić smatra da je inicijativa o 21. oktobru kao državnom prazniku uspjela da ujedini srpske istoričare i političare.
NDH gora od Nijemaca

Vladimir Lukić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac – Donja Gradina, smatra da su inicijatori ove ideje trebali prvo da razmisle o najvećim žrtvama, mjestu stradanja i zločincima koji su to počinili. On je rekao da „nisu Nemci činili najveće zločine u bivšoj Jugoslaviji, već da je to uradila NDH za vreme Drugog svetskog rata“.

Izvor:nezavisne-novine-logo.gif

 

Vezane vijesti:

DAN SJEĆANjA NA SVE SRPSKE ŽRTVE NE MOŽE BITI 21. OKTOBAR

A ŠTA JE SA ŽRTVAMA USTAŠKOG ZLOČINA?„Šumarice“ dan sećanja na srpske žrtve

PATRIJARH IRINEJ: ODRICANjE OD KOSOVA JE STRAŠNA CIJENA ULASKA U EVROPU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: