Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Јадранка Косор увредила Србе!

Jasenovac 2011

Безобразлук – Премиjерка Хрватске изjедначила Јасеновац с Вуковаром и Сребреницом. Историчари и политичари у РС тврде да jе порука Косорове безобразлук и да ХДЗ и званични Загреб желе да обесмисле пресуду Хашког трибунала да jе „Олуjа” злочиначки подухват.

Изjедначавање Јасеноваца с Вуковаром и Сребреницом, како jе то урадила премиjерка Хрватске Јадранка Косор, jесте понижавање жртава и опасна увреда Срба! То jе jадан покушаj ХДЗ-а и званичног Загреба да обесмисле пресуду Хашког трибунала да jе „Олуjа” злочиначки подухват, али и да се умањи гнев jавности због казни генералима Готовини и Маркачу!

Не зна шта прича... Јадранка Косор, премиjерка Хрватске

Не зна шта прича… Јадранка Косор, премиjерка Хрватске

Саговорници Пресса РС из политичког и jавног живота Српске сматраjу да се ради о потпуно непримереном поређењу и да jе реч о злочинима коjи се никако не могу поистовећивати. Косорова jе, наиме, на комеморациjи жртвама jасеновачког
логора и обележавању годишњице пробоjа логораша 1945. поручила и да jе Павелићев режим био зло и да су људи убиjани само зато jер су били другачиjи!

– Нема оправдања за злочине коjи су се овде догодили. Влада и с овог места jош jедном одбацуjе сваки облик историjског ревизионизма. Павелићев режим jе био зло. Људи су убиjани само зато jер су били другачиjи. Мислили смо да се овакво зло више не може поновити, али су се догодили Вуковар, Сребреница… Ово место нам поручуjе – не поновило се.

Боли их „Олуjа”

Бивши премиjер РС Владимир Лукић годинама се налази на челу одбора за обележавање злочина у Јасеновцу. Он сматра да jе изjава Косорове резултат тежњи званичног Загреба да по сваку цену умањи интензитет и обим злочина усташког покрета током Другог светског рата. Лукић сматра да jе изjава Косорове срамотна.

– Краjње jе неморално да се Јасеновац, али и друге jаме и бездани широм Хрватске пореде са злочинима из протеклог рата. Тим потезом Косорова jе само наставила континуитет политике хрватских власти коjе већ годинама настоjе да изjедначе жртву и злочинца, што се да препознати кроз скандалозно поређење Блаjбурга и Јасеновца. Зато ова изjава никога не би требало да изненади – каже Лукић.

Посланик СДС-а у парламенту РС Ненад Стевандић поручио jе премиjерки Косор и званичном Загребу да наjпре израчунаjу колико стотина и хиљада Вуковара и Сребреница може да стане у Јасеновац, па да се тек онда упусте у непримерена поређења. Осим броjа жртава, опомиње Стевандић, између ових злочина постоjи jош jедна огромна разлика. Јасеновац jе директан производ хрватског државног проjекта, а други су настали као епилог воjне операциjе.

– Уверен сам да jе ова лицемерна изjава резултат политичке нужде у коjоj се Косорова нашла ових дана. Она jе вероватно и сама свесна колико су те ствари неупоредиве. Да се пореде ови злочини, човек мора да буде или велики циник или да jе у стању краjње политичке потребе – сматра Стевандић.

Шеф Координационог тима за истраживање ратних злочина РС Сташа Кошарац каже да jе то поређење производ политичке ситуациjе у коjоj се хрватска премиjерка нашла после хашке пресуде хрватским генералима. Он додаjе да jе, ипак, жалосно што се из дневнополитичких потреба мери оно што се никако не може стављати у исту раван.

Душан Басташић: Зашто нису дошле делегациjе Републике Српске и Србиjе?
Председник Удружења „Јадовно 1941″ Душан Басташић поручио jе да jе стратиште Јасеновац – Доња Градина jединствено, без обзира што се из Републике Српске и Србиjе не долази организовано у наjвеће српско стратиште у Другом светском рату.– Јасеновац и Градина треба да функционишу као jединствено стратиште и тако треба да буде заувек. То што Савом тренутно пролази државна граница променљива jе категориjа исто као што се краљевства, државе, униjе рађаjу, трансформишу, нестаjу и ствараjу. То не може бити разлог да се одричемо овог дела jасеновачко доњоградинског стратишта, што своjим недоласком и показуjемо – истакао jе Басташић.

– Због нас самих и самог региона, уверени смо да политичари из региона мораjу да даjу изjаве у прилог политике помирења. У таj контекст засигурно не спадаjу речи Косорове. То jе опасна изjава због коjе би могли имати грдне проблеме у будућности – упозорава Кошарац.

 

 

Свечаности у Јасеновцу присуствовали су и представници Рома и Јевреjа, као народа коjи су наjвише страдали, затим делегациjе бивших логораша и антифашистичких бораца земаља региона, делегациjа политичких странака, као и дипломатски кор, међу коjима и представници Србиjе. После верског обредаположени су венц и, а осим службених делегациjа, прилику за полагање венаца и паљење свећа имали су и људи коjи су у том логору изгубили неког свог.

Манипулациjа жртвама

На комеморациjи пред спомеником били су и председник Хрватске Иво Јосиповић, шеф Сабора Лука Бебић, као и бивши затвореник логора Стево Ђурђевић и преживели логораши Јасеновца. Хрватски председник Иво Јосиповић изjавио jе да се „шездесет шест година након злочина знаjу о њему све чињенице, и имена жртава и имена злочинаца”. Подсетивши, како jе рекао, на покушаjе умањивања и увећања броjа жртава, Јосиповић jе нагласио да jе у Другом светском рату већина Хрвата била против нацизма и усташтва и да jе заjедно са Србима и припадницима
других народа узела оружjе у руке и одупрла се злочину.

Званична Хрватска тврди да jе у Јасеновцу страдало између 83.000 и 100.000 људи, наjвећим делом Срба. До сада jе поименично пописано више од 80.000 логораша. Истовремено, Међународна комисиjа за истину о jасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома закључила jе 2009. године да су Хрвати у Јасеновцу и Доњоj Градини убили више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреjа и око 80.000 Рома.

Екипа Press РС

Извор: PRESS ONLINE

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: