Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izricanje presude šestorici Hrvata: Tribunal vaga ulogu Tuđmana

Danas u Hagu završnica suđenja šestorici Hrvata zbog zločina nad muslimanima. Da li će šestorka biti uključena u “udruženi zločinački poduhvat”

Danas je izricanje presude Jadranku Prliću u Haškom tribunalu, Foto EPA
Danas je izricanje presude Jadranku Prliću u
Haškom tribunalu, Foto EPA

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA

U Hrvatskoj se sa velikim zanimanjem očekuje današnje izricanje presude šestorici Hrvata iz BiH, ali mnogi smatraju da će haški sud potvrditi prvostepenu presudu iz 2013. godine. Tada je šest bivših visokih funkcionera takozvane republike Herceg-Bosna i Hrvatskog saveta odbrane osuđeno na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BiH.

– Šestorka bi mogla da bude uključena u “udruženi zločinački poduhvat”, što bi značilo da su Tuđman, Šušak i Bobetko svesno koristili ratne zločine za ostvarivanje hrvatskih interesa u BiH. Ali verujem da će njih trojica biti ipak izostavljeni iz presude, kao što je bio Milošević u slučaju Mladića – tvrdi ugledni advokat Anto Nobilo.

Međutim, ima i onih koji smatraju da se lako može dogoditi da Haški Tribunal presudi kako su Hrvatska i njeno vođstvo bili odgovorni za rat u BiH, što bi onda izmenilo sliku događaja iz devedesetih godina prošlog veka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije želeo da spekuliše kakva će biti presuda i najavio je reakciju hrvatske vlade tek kada ona bude objavljena. U Hrvatskoj inače vlada uverenje kako je učinjeno sve da se iskoriste pravne mogućnosti i uveri Tribunal u nevinost i Jadranka Prlića i ostalih bosanskohercegovačkih Hrvata.

Cilj “udruženog zločinačkog poduhvata”, prema zaključku prvostepene presude, bio je uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo spajanje sa Hrvatskom.

Mnogi tvrde da nije slučajno što je Tribunal za sam kraj ostavio baš ovaj postupak i presudu.

– Rat u BiH sada se sveo na na nivo dveju strana koje su delile teritoriju jedne države. Hag će ovaj slučaj svetskim medijima poslati kao svoju poslednju poruku. Smatram da će Haški tribunal potvrditi postojanje udruženog poduhvata – kaže dr Nevenka Tromp Vrkić koja je za Tribunal radila kao istražitelj, a sada je profesor u Amsterdamu.

Ona smatra da bi to bio veliki trijumf Srbije.

– Ne samo da je kaznena odgovornost relativizovana, nego je Srbija neokrnjena izišla iz rata u BiH, ali i u Hrvatskoj i na Kosovu – kaže Nevenka Tromp Vrkić.

Mnogi analitičari podsećaju da je Tuđmanova politika u BiH nanela štetu i pozivaju da se današnja Hrvatska ogradi od nje.

KAZNE IZ 2013.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsednika vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića. Bruna Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića osudio je na po 20 godina zatvora, Valentina Ćorića na 16, dok je Berislavu Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

FILA: PUT DO ORGANIZATORA

– Ukoliko Žalbeno veće Haškog tribunala u današnjoj odluci u slučaju “Prlić” potvrdi navode prvostepene presude, to bi značilo da je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman bio organizator zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju muslimana sa teritorije Bosne i Hercegovine – smatra beogradski advokat Toma Fila.

Autor: J. KERBLER

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvati i Bošnjaci u iščekivanju presude Prliću i ostalima

Hrvatska u neizvesnosti zbog presude za „Herceg-Bosnu“

Inicijativa za opoziv Kitarović zbog pritiska na Tribunal

Za zvaničnike Herceg-Bosne zatraženo 220 godina zatvora

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: