Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za zvaničnike Herceg-Bosne zatraženo 220 godina zatvora

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od Žalbenog vijeća da šestorici bivših visokih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ izrekne dvostruko veće kazne i pravosnažno ih osudi na ukupno 220 godina zatvora.

Tribunal u Hagu
Tribunal u Hagu

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija od 1992. do 1994. godine u BiH.

Predstavnici Tužilaštva su na današnjoj završnoj sjednici Žalbenog vijeća rekli da visina kazni koje je prvostepeno vijeće izreklo optuženima ne odgovara težini njihovih zločina i da predstavlja zloupotrebu diskrecionog prava raspravnog vijeća.

Tužioci su naveli da su zločini nad Bošnjacima po obimu bili masovni, da je više desetina hiljada ljudi premješteno iz svojih domova i protjerano, da je više hiljada zatočeno i držano u teškim uslovima, da su slani na prisilni rad, pri čemu su neki izgubili život.

„Bilo je silovanja, razarane su džamije i kuće, pljačkana bošnjačka imovina“, rekla je tužilac Barbara Goj.

Suđenje u ovom slučaju počelo je 26. aprila 2006. godine, a prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

Prvostepenom presudom nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje presude Žalbenog vijeća očekuje se u novembru.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA “OSUDU” TUĐMANA, ŠUŠKA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: