Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Za zvaničnike Herceg-Bosne zatraženo 220 godina zatvora

Datum objave: utorak, 28 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od Žalbenog vijeća da šestorici bivših visokih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ izrekne dvostruko veće kazne i pravosnažno ih osudi na ukupno 220 godina zatvora.

Tribunal u Hagu
Tribunal u Hagu

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija od 1992. do 1994. godine u BiH.

Predstavnici Tužilaštva su na današnjoj završnoj sjednici Žalbenog vijeća rekli da visina kazni koje je prvostepeno vijeće izreklo optuženima ne odgovara težini njihovih zločina i da predstavlja zloupotrebu diskrecionog prava raspravnog vijeća.

Tužioci su naveli da su zločini nad Bošnjacima po obimu bili masovni, da je više desetina hiljada ljudi premješteno iz svojih domova i protjerano, da je više hiljada zatočeno i držano u teškim uslovima, da su slani na prisilni rad, pri čemu su neki izgubili život.

“Bilo je silovanja, razarane su džamije i kuće, pljačkana bošnjačka imovina”, rekla je tužilac Barbara Goj.

Suđenje u ovom slučaju počelo je 26. aprila 2006. godine, a prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

Prvostepenom presudom nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje presude Žalbenog vijeća očekuje se u novembru.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA “OSUDU” TUĐMANA, ŠUŠKA …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top