fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izranjaju kosti „komunističkog terora“

Gradski park Trebinje
Gradski park Trebinje

TREBINjE | Istorijski podaci o zločinima komunista su izizetno oskudni, ne zbog nemara lokalnih stručnjaka iz ove značajne oblasti nauke, već zbog višedecinijskog satiranja tzv. „protivnika revolucije“,ali se pretpostavlja da je Trebinje i okolina posuto neobilježenim  grobnicama, punih kostiju nevinih žrtava komunističkog terora s kraja Drugog svjetskog rata.

Nedavni radovi u trebinjskom parku, gdje je otkriveo nekoliko grobnica, vjerovatno „domaćih izdajnika“, samo potvrđuju ovu činjenicu, a gdje su otkriveni grobovi nevinih žrtava komunista.

Reč je masovnom ubistvu, bez suđenja, pretpostavlja se više stotina ljudi krajem Drugog svetskog rata, mahom  imućnijih Trebinjaca, domaćina iz Trebinjske šume, okoline, ali i pripadnika JVuO iz susjednih crnogorskih opština, koje je počinila nova komunistička vlast, mahom predvođena komunistima iz  dijela trebinjske opštine prema granici sa Crnom Gorom, od oktobra 1944. godine do polovine februara 1945. godine, u periodu poznatom kao „crveni teror“.

Komunisti su, po nekom perverznom obrascu, na mjestima masovnih grobnica gradili parkove, što je slučaj i u Trebinju, sportska igrališta, a zgrade zatvora pretvarali u škole i muzeje, takođe primjer trebinjski.

Često se može čuti da bi to „trebalo ostaviti istoriji“. U Trebinju, na žalost, adekvatnog istoričara za ovu temu nema, prevashodno što su komunisti krajem četrdesetih godina uništili cjelokupnu arhivu. Međutim, mnogo svjedočanstava je sačuvano po arhivima i muzejima u Beogradu, pa se nadati da ćemo nekada saznati sveobuhvatnu istinu o tom mračnom periodu naše istorije.

Autor: M.I.

Izvor: Radio Trebinje

Vezane vijesti:

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Srđan Cvetković: Zločini u ime naroda! | Jadovno 1941.

Dušan Buković: Bjelaški komunisti i “sahranjivanje svetaca …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: