Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izraelski studenti će učiti o Jasenovcu

Na Filološki fakultet u Beogradu biće uvedene studije hebrejskog jezika i kulture
Protokol o saradnji Filološkog fakulteta i ONO koledža potpisale su Ljiljana Marković i Stela Revital Šajovic (Foto: Ministarstvo prosvete i nauke)
Protokol o saradnji Filološkog fakulteta i ONO koledža potpisale su Ljiljana Marković i Stela Revital Šajovic (Foto: Ministarstvo prosvete i nauke)
Od 1. oktobra ove godine mladi u Srbiji moći će da studiraju hebrejski jezik i kulturu na Filološkom fakultetu u Beogradu. Hebrejski jezik predavaće profesor Gideon Grajf, istoričar i istraživač Holokausta iz Izraela, koji je postao i redovni profesor Univerziteta u Beogradu. Istovremeno, prof. Grajf će na ONO koledžu u Izraelu, u okviru svog predmeta o Holokaustu, početi da predaje kulturu sećanja o Jasenovcu po svojoj knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana”. Deo nastave posvetiće i multikulturalnom predmetu „Srpski Jevreji i Srbija kao kolevka modernog cionizma”, s posebnim osvrtom na srpske Jevreje – rabina Alkalaja, Teodora Hercla, Davida Albalu, kao i na predstavljanje Srbije kao prve zemlje koja je priznala Balforovu deklaraciju. U okviru njegovog predmeta izučavaće se i istorijat srpsko-jevrejskih odnosa kroz vekove.

Nacionalno akreditaciono telo odobrilo je akreditaciju studijskog programa hebrejskog jezika na Filološkom fakultetu, a tim povodom, radi uspostavljanja reciprociteta u vidu srpskih studija u Izraelu, u Srbiji boravi delegacija iz Izraela koju predvodi prof. Grajf, u čijem sastavu su prof. dr Stela Revital Šajovic i prof. dr Džudi Arad, prodekani Dekanata ONO koledža. Prof. dr Šajovic i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković juče su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisale Protokol o saradnji, u prisustvu prorektora za međunarodnu saradnju Beogradskog univerziteta Nenada Zrnića, pomoćnika ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojana Tubića i srpskog i izraelskog koordinatora srpsko-izraelske akademske saradnje, ambasadora Ljiljane Nikšić i Gideona Grajfa. Prof. Grajf je ovom prilikom zahvalio ministru Mladenu Šarčeviću i njegovom ministarstvu za preporuke koje su mu otvorile vrata svih srpskih arhiva, Muzeja genocida i Jugoslovenske kinoteke, kao i svih drugih institucija relevantnih za njegovo četvorogodišnje istraživanje čije je rezultate objavio u knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana”.

Potpisivanje Protokola o saradnji dve visokoobrazovne ustanove upriličeno je i u čast prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim 1229. godine

Juče su započeti i pregovori o mogućoj saradnji ONO koledža sa još četiri fakulteta BU – Pravnim, Učiteljskim, Medicinskim i Fakultetom za fizičku kulturu, kao i sa programom Erazmus. Protokol o saradnji Filološkog fakulteta i ONO koledža rezultat je Sporazuma o kulturnoj, prosvetnoj i naučno-tehnološkoj saradnji sa Izraelom, koji je potpisan 1998, i Memoranduma o razumevanju između Ministarstva prosvete Srbije i Instituta za Holokaust Šem Olam o zaštiti kulture sećanja na zajednička stradanja u Jasenovcu i NDH, koji su u martu 2017. potpisali ministar Šarčević i prof. Grajf. Ovaj memorandum zaključen je povodom 75 godina od osnivanja logora smrti Jasenovac, jednog od najozloglašenijih i najbrutalnijih logora u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na univerzalne ljudske vrednosti mira i slobode. U njemu se, između ostalog, navodi da će Ministarstvo i Institut zajedno raditi na međusobnom povezivanju i na predstavljanju kulture sećanja, svedočanstava preživelih, razmeni predavača, organizaciji obrazovnih programa o Holokaustu i logoru smrti Jasenovac, u Izraelu, SAD, Srbiji i u inostranstvu.

S druge strane, jučerašnje potpisivanje Protokola upriličeno je i u čast prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim 1229. godine. Povodom tog jubileja i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, delegacija iz Izraela, sa Grajfom na čelu, ranije je bila kod srpskog patrijarha Irineja i tom prilikom su razgovarali i o uspostavljanju srpsko-hebrejskog reciprociteta u izučavanju kultura i jezika. Zahvaljujući srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, veze između srpskog i jevrejskog naroda obogaćene su i takvim istorijskim detaljima kao što je Savina kupovina kuće Jovana Bogoslova u Jerusalimu, značajna i za Jevreje i za hrišćane. U kući poznatoj kao Sionska Gornica nalazi se soba koja se smatra mestom gde je održana Poslednja večera, ističe ambasador Ljiljana Nikšić, a izgrađena je iznad groba kralja Davida. Posle Zida plača, Davidov grob je sledeće najsvetije mesto za jevrejske hodočasnike.

Grajf za uklanjanje spomen-ploče Stepincu iz Jerusalima

Profesor Gideon Grajf predlaže da se povodom obeležavanja prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim pre 790 godina, u tom svetom gradu postavi memorijalna ploča posvećena tom jubileju. Istovremeno, kako je rekao, boriće se za to da se iz Jerusalima ukloni spomen-ploča Alojziju Stepincu. Krajem aprila ove godine, naime, u Austrijskom „hostelu” Svete porodice, koja se nalazi na Via dolorosa, u centru Jerusalima, postavljena je ploča povodom godišnjice hodočašća Stepinca u Jerusalim 1937. godine.

Grajf je, inače, u svojoj knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana” precizno naveo 11 razloga zašto zagrebački nadbiskup iz vremena NDH ne sme biti kanonizovan. Kako navodi, Stepinac je bio promotor netolerancije prema drugim verama i javno je podržavao rasne zakone; odgovoran je za podršku nasilnom pokrštavanju metodom „pokrsti se ili umri”; bio je branitelj ustaškog režima; odgovoran je za izbegavanje i oklevanje u spasavanju dece iz logora smrti u NDH; imao je selektivan odnos prema žrtvama u NDH; odgovoran je za oportunizam i kalkulisanje bez javnog suprotstavljanja i osude ustaškog režima; krajem marta 1945, kada je bila jasna pobeda saveznika, još jednom izražava podršku ustaškom režimu; prima orden 1944. od ustaškog poglavnika Pavelića; bez griže savesti održavao je „srdačne odnose” sa nacističkim režimima.

Kao jedanaestu tačku, Grajf navodi da je Memorijalni centar jevrejskih žrtava „Jad Vašem” dva puta (1970. i 1994. godine) odbio da se Stepincu dodeli nagrada „Pravednik među narodima”. Profesor Grajf je juče najavio da će do kraja ove godine u Jerusalimu biti održana međunarodna naučna konferencija o Jasenovcu.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: