fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izraelski istoričar meta napada iz Sarajeva zbog najavljenih pojašnjenja izvještaja o Srebrenici: Grajf ne mijenja brojke

GRAJF: Nismo umanjili nijednu žrtvu. Baš niti jednu žrtvu. Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije, oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo, mi to prihvatamo. Takođe, mi smo u izvještaju osudili sve zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.
Gideon Grajf

BANjALUKA – U izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkom regionu u periodu od 1992. do 1995. godine, ništa suštinski neće biti mijenjano, već će samo biti dodatno pojašnjeno onog što je već napisano, a što se, prije svega, odnosi na broj nastradalih Bošnjaka u Srebrenici i oko Srebrenice.

Pojasnili su ovo izvori “Glasa Srpske” navodeći da su najnoviji napadi na predsjednika ove komisije, izraelskog istoričara Gideona Grajfa, klasičan obavještajni spin, sa ciljem da bude uništena njegova svjetska reputacija i karijera bez mrlja, ali i dodatno diskreditovan i obezvrijeđen rad ove komisije.

– U razgovoru sa Grajfom, on nam je rekao kako želi da u izvještaj uvrsti dodatna pojašnjenja, a kako bi bile otklonjene sve kontroverze, spekulacije i pogrešna tumačenja. Ništa neće biti mijenjano, kako se tvrdi. U izvještaju je navedeno do kojih je podataka Komisija došla kada je u pitanju broj nastradalih Bošnjaka, ali i da postoji veliki broj slučajeva koji se ne mogu dovesti u vezu s ratnim zločinom. Utvrđeno je da se za jedan broj lica može reći da su bili predmet egzekucije, odnosno masakra, ali i da je između tri hiljade i pet hiljada najvjerovatnije nastradalo u borbama sa VRS. I u tom smislu ništa neće biti mijenjano. Tvrdnje kako on sada želi da izvrši reviziju ovog izvještaja, nisu tačne. Njegove izjave su izvučene iz konteksta, te tendeciozno i zlonamjerno prenesene. Nema revidiranja navedenih brojki o broju nastradalih – poručili su izvori “Glasa” iz ove komisije koji su upoznati s namjerama Grajfa.

Potvrdio je to i Grajfov advokat i član komisije Markus Goldbah, koji je za izraelske medije rekao da je nakon što su pregledane sve kritike ovog izvještaja, zaključeno da su iste nepravedne i neutemeljene, te da postoji potreba da se neke stvari dodatno i stručno razjasne.

– Nije nam bila namjera da mijenjamo istoriju, umanjujemo žrtve ili amnestiramo zločince. Ali, isto tako moram naglasiti da članovi Komisije imenom, prezimenom i svojim ugledom stoje iza ovog izvještaja. Nije planirano ništa da se mijenja, samo neke stvari dodatno pojašnjavamo – izjavio je Goldbah za izraelski list “Haretz”.

Gideon Grajf je za “Haretz” potvrdio da će u narednim sedmicama biti objavljene dopune pomenutog izvještaja, poručujući da će one predstavljati odgovor kritičarima koji su ga označili kao revizionistu.

Na pitanje o planiranim promjenama, Grajf je poručio da se neće mnogo mijenjati jer nema greške u broju.

– Nismo umanjili nijednu žrtvu. Baš niti jednu žrtvu. Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije, oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo, mi to prihvatamo. Takođe, mi smo u izvještaju osudili sve zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju – rekao je Grajf za “Haretz”.

Neutemeljeno

Najave Grajfa kako planira dopuniti izvještaj o Srebrenici bile su povod, da se bošnjački političari, federalni mediji i predstavnici raznih nevladinih organizacija ponovo obruše na njega, pokušavajući predstaviti kako je izvještaj izraelskog istoričara, a koji se specijalizovao za istraživanje Holokausta, najbolja potvrda koliko je ovaj dokument Nezavisne komisije navodno manjkav i revizionistički. 

Izvor: Glas Srpske


Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: