fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izraelski ambasador u Hrvatskoj: Hrvatska se mora, poput Njemačke, suočiti s prošlošću

Donosimo neke od ključnih poruka izraelskog ambasadora u Hrvatskoj Ilana Mora, koje je izrekao u velikom intervjuu za tportal.hr povodom prve godine svog djelovanja u Hrvatskoj.

Ilan Mor ; FOTO: Wikimedia Commons, the free media repository

Nužno se suočiti s prošlošću

– Postoje zemlje u susjedstvu koje imaju ovaj problem, a prisutan je i u Hrvatskoj. Postoje ljudi i grupe, a smatram da se u Hrvatskoj nalaze u manjini, koji bi htjeli promijeniti prihvaćeni narativ o holokaustu i ustaškom režimu te o korištenju uzvika ‘za dom spremni’ sa svim negativnim konotacijama.

Žele promijeniti, minimizirati, relativizirati zločine ustaša i njihovih saradnika.

Ustaše i Ante Pavelić ovdje su bili sljedbenici nacista i Nijemaca a ponekad su bili predaniji u ubijanju Jevreja, Srba i Roma od samih nacista.

U Hrvatskoj postoje skupine koje bi htjele minimizirati i relativizirati zločine ustaškog režima, a revizionisti pokušavaju NDH prikazati kao žrtvu nacističke Njemačke, što ona nikada nije bila.

Hrvatska je bila prva zemlja koja je usvojila rasne zakone u Evropi nakon nacističke Njemačke. Ovo je važno jer se moramo sjećati istorije kako bismo stali protiv onih koji žele promijeniti narativ i portretirati tzv. NDH kao žrtvu nacističke Njemačke, što ona nije bila – rekao je ambasador Mor u razgovoru.

Dodao je kako se Hrvatska mora, poput Njemačke, suočiti s prošlošću i izvući iz nje nužne pouke. Istakao je pritom da ne govori o kolektivnoj krivnji hrvatskog naroda, ali govori o kolektivnoj odgovornosti hrvatskih građana da „ustanu i kažu da neće prihvatiti negiranje holokausta, relativizaciju i promjenu narativa“.

Kako to da u hrvatskim gradovima ulice još uvijek nose imena Hrvata koji su počinili zločine tokom holokausta, kao npr. Mile Budak?

Kako to da je 75 godina nakon holokausta pozdrav ZDS koji odgovara pozdravu Heil Hitler još uvijek prihvaćen u hrvatskom društvu?

Kako je moguće da 75 godina nakon holokausta grupe i pojedinci još uvijek poriču holokaust, umanjuju ga i pokušavaju prikazati Hrvatsku kao žrtvu?

Kako to da postoje grupe i pojedinci koji poriču kriminalni karakter Jasenovca?

To su pitanja koja hrvatsko društvo, političari, akademici i vođe trebaju razmatrati – rekao je Mor.

Priredio: Redakcija Jadovno 1941.

Izvor:

tportal.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: