fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

IZRADA ZAKONA O VRAĆANjU IMOVINE ŽRTAVA HOLOKAUSTA

Pokretna i nepokretna imovina Jevreja u Srbiji stradalih tokom Drugog svjetskog rata dogodine će biti vraćena Savezu jevrejskih opština, pišu „Večernje novosti“.

Radna verzija Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih nasljednika je završena, a uskoro će biti sačinjen nacrt zakona koji bi poslije javne rasprave mogao da se nađe pred poslanicima krajem ove ili najkasnije do proljeća iduće godine.

U Ministarstvu pravde Srbije navode da će Savez jevrejskih opština biti u obavezi da prihode ostvarene po ovom zakonu usmjeri na aktivnosti predviđene Terezinskom deklaracijom.

Poštovanje Terazinske deklaracije znači da će prihodi koje od vraćene imovine bude zaradio Savez jevrejskih opština biti usmjereni u proučavanje Holokausta, obilježavanje značajnijih datuma iz tog perioda i za naučnoistraživačke projekte u vezi sa zločinima nacista i njihovih saradnika, te izdavačku djelatnost.

Novac će se koristiti i za obrazovanje o Holokaustu, kulturne manifestacije, finansiranje školovanja i stipendiranje studenata mladih talenata i naučnika, finansijsku podršku preživjelim žrtvama Holokausta i jevrejskoj zajednici, jačanje veza jevrejske zajednice u Srbiji sa sunarodnicima u drugim državama.

Trošenje novca kontrolisaće posebno tijelo za nadzor.

Predmet vraćanja biće podržavljeno građevinsko i poljoprivredno zemljite, šume, stambene i poslovne zgrade, stanovi i poslovni prostor, kao i pokretne stvari upisane u javni registar, poput nakita ili umjetnina.

Neće biti vraćene nekretnine koje su isključivo u javnoj svojini, diplomatsko-konzularna predstavništva, reprezentativna zdanja za potrebe Narodne skupštine, predsjednika Republike i Vlade, nepokretnosti prodate u postupku privatizacije ili stečaja, službene zgrade i poslovni prostor koji služi lokalnim samoupravama, kao ni bolnice, škole, vrtići i nekretnine koje su sastavni dio mreže iz oblasti energetike, telekomunikacija, saobraćaja…

Ne vraćaju se ni pokretne stvari koje su sastavni dio muzejskih zbirki ili su već prodate u postupku privatizacije, navodi list.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen …

intenziviran rad na zakonu o vraćanju jevrejske imovine

gojkovićeva i din o vraćanju imovine žrtava holokausta

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: