fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗРАДА ЗАКОНА О ВРАЋАЊУ ИМОВИНЕ ЖРТАВА ХОЛОКАУСТА

Покретна и непокретна имовина Јевреjа у Србиjи страдалих током Другог свjетског рата догодине ће бити враћена Савезу jевреjских општина, пишу „Вечерње новости“.

Радна верзиjа Закона о отклањању посљедица одузимања имовине жртвама Холокауста коjе немаjу живих насљедника jе завршена, а ускоро ће бити сачињен нацрт закона коjи би послиjе jавне расправе могао да се нађе пред посланицима краjем ове или наjкасниjе до прољећа идуће године.

У Министарству правде Србиjе наводе да ће Савез jевреjских општина бити у обавези да приходе остварене по овом закону усмjери на активности предвиђене Терезинском декларациjом.

Поштовање Теразинске декларациjе значи да ће приходи коjе од враћене имовине буде зарадио Савез jевреjских општина бити усмjерени у проучавање Холокауста, обиљежавање значаjниjих датума из тог периода и за научноистраживачке проjекте у вези са злочинима нациста и њихових сарадника, те издавачку дjелатност.

Новац ће се користити и за образовање о Холокаусту, културне манифестациjе, финансирање школовања и стипендирање студената младих талената и научника, финансиjску подршку преживjелим жртвама Холокауста и jевреjскоj заjедници, jачање веза jевреjске заjеднице у Србиjи са сународницима у другим државама.

Трошење новца контролисаће посебно тиjело за надзор.

Предмет враћања биће подржављено грађевинско и пољопривредно земљите, шуме, стамбене и пословне зграде, станови и пословни простор, као и покретне ствари уписане у jавни регистар, попут накита или умjетнина.

Неће бити враћене некретнине коjе су искључиво у jавноj своjини, дипломатско-конзуларна представништва, репрезентативна здања за потребе Народне скупштине, предсjедника Републике и Владе, непокретности продате у поступку приватизациjе или стечаjа, службене зграде и пословни простор коjи служи локалним самоуправама, као ни болнице, школе, вртићи и некретнине коjе су саставни дио мреже из области енергетике, телекомуникациjа, саобраћаjа…

Не враћаjу се ни покретне ствари коjе су саставни дио музеjских збирки или су већ продате у поступку приватизациjе, наводи лист.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Враћање имовине српским jевреjима: Народ готово уништен …

интензивиран рад на закону о враћању jевреjске имовине

гоjковићева и дин о враћању имовине жртава холокауста

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: