Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izložba u državi stravičnog zločina

Datum objave: ponedeljak, 7 jula, 2014
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-borovo-snv.jpg

U organizaciji Srpskog narodnog foruma iz Borova i Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. iz Banja Luke, u Borovu je upriličena dokumentarno-istorijska izložba “Moje Jadovno” te održano predavanje o zločinima koji su od aprila do avgusta 1941. počinile ustaške vlasti u tadašnjoj NDH, u kompleksu logora smrti
Gospić – Jadovno – Pag.

U tim strahovitim zločinima je u samo 132 dana stradalo više od 40 hiljada Srba, Jevreja i Roma. U Jadovnom su ubijena i 73 pravoslavna
sveštenika, među kojima mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i vladika gornjokarlovački Sava Trlajić. Autori izložbe su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, predsednik Udruženja Jadovno 1941. Ova izložba omogućava ljudima da u današnje vreme kada nemaju puno vremena da čitaju knjige, u 15-tak minuta dobiju sliku o tome šta je to bilo Jadovno. Više mogu da saznaju na našem sajtu jadovno.com ili u knjigama, dvotomnom delu Đure Zatezala. Na našoj internetskoj stranici se nalazi i poimenični popis 10.502 žrtve, a formirali smo i bazu podataka pretraživu po različitim kriterijumima. Javlja nam se sve više ljudi koji pronalaze članove svojih porodica, a za koje nisu znali gde su i kako stradali, kaže Bastašić. U Jadovnom je ubijen i otac Save Cetine iz Borova koji je odveden u logor zajedno sa još desetak meštana.

– Moj otac je prvo odveden u Vukovar gde je tokom petnaest dana bio mučen i zlostavljan. Sećam se da sam s majkom odlazio da ga posetim. Posle toga je bio prebačen u logor Danica kod Koprivnice, odakle je jedno vreme slao pisma. Poslednje pismo u kojem govori da će biti premešten negde dalje, odakle se nikad nije vratio, sačuvao sam do danas i dao sam ga udruženju Jadovno 1941., priča ovaj Borovac. Izložba i predavanje dosad su upriličeni u desetak gradova Republike Srpske i Republike Srbije, zatim u Oslu, Londonu, Lesteru i Njujorku.

– Ovo je prvi put da smo izložbu o ustaškom logoru Jadovno postavili na području Republike Hrvatske. Pokušavali smo to u protekle dve godine sa nekoliko srpskih institucija, ali nismo imali sreće. Zahvaljujući mladim ljudima iz Srpskog narodnog foruma iz Borova, koji su nas pozvali, ovde smo da pokažemo izložbu u Hrvatskoj, državi u kojoj se desio stravični zločin i na čijem području se po kraškim jamama još uvek nalaze žrtve tih zločina, državi u kojoj je preko 3 hiljade spomen-obeležja žrtvama Drugog svetskog rata i antifašističke borbe uništeno. Verujem da je ovo tek prva od izložbi i predavanja o Jadovnom koje ćemo održati u Hrvatskoj i da ćemo na taj način animirati njene institucije da se ovaj nezadovoljavajući odnos prema stratištima srpskog, jevrejskog i romskog naroda promeni, istakao je Bastašić.

– Pored strašnih zločina i mučenja koja s pretrpele žrtva logora Jadovno, jednako zastrašujuća je stigma ćutanja koja traje do današnjih dana o tome šta je predstavljalo Jadovno u zločinačkoj NDH, rekao je predsednik SNF-a Goran Čelar. Udruženje Jadovno 1941. osnovano je 2010. godine u Banja Luci, a Bastašića je na istraživanje motivisala i porodična tragedija jer su u Jadovnom ubijena njegova dva rođena deda, njihova braća i stric.

Izložbi su uz načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića, generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Živorada Simića, predstavnike Srpske pravoslavne crkve i druge goste, prisustvovali i narodni poslanik u skupštini Republike Srbije Aleksandar Čotrić, šef delegacije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i Đorđe Aleksić, savetnik u ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije. “Moje Jadovno” je na Vidovdan, bilo prikazano u Filadelfiji gde se obeležava 200 godina od dolaska prvog Srbina u Ameriku.

Piše: Dragana Bošnjak

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti:

U Borovu otvorena izložba i održano predavanje Moje Jadovno

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top