Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izložba radova učenika o Holokaustu u Beogradskoj sinagogi

Datum objave: četvrtak, 31 januara, 2019
Veličina slova: A- A+

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta sinoć je u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom otvorena izložba učeničkih radova iz cijele Srbije, na temu ““Holokaust – kultura sjećanja“.

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Riječ je o radovima prikupljenim tokom konkursa organizacije „Haver Srbija“, koji je pokrenut prije tri godine.

Prema riječima izvršne direktorke te organizacije Sonje Viličić, na izložbi su predstavljena 152 literarna, likovna i multumedijalna rada – fotografije, crteži, eseji, pesme, kratki filmovi.

Ona je dodala da je izložba održana u okviru manifestacije „Hineni Hineni““ na kojoj su i učenici Železničke tehničke škole iz Beograda, Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ i studenti Fakulteta muzičke umetnosti, na temu Holokausta pjevali i čitali priče.

Ovaj događaj organizujemo povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ovaj događaj na neki način kruniše ono čime se mi bavimo tokom cijele godine, a to je da držimo radionice đacima u školama na temu Holokausta, jevrejske kulture i diskriminacije u društvu danas“, rekla je ona.

„Hineni“ je izvorno biblijska riječ, koju prvi put izgovara Avram kada mu se Bog obraća i saopštava mu da treba da žrtvuje svog sina Isaka.

Takođe, to je i naziv molitve koja upućuje na poniznost i odmerenost i koja se izgovara u vreme praznika Roš Hašana, odnosno jevrejske Nove godine. Na hebrejskom jeziku „Hineni“ znači „(Bože), ovdje sam“.

Izvor: IN4S

 

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top