fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o Ani Frank povučena iz škole u Šibeniku

English

Izložba o Ani Frank povučena je iz škole u Šibeniku zbog kritika da su ustaše prikazani kao zločinci, a partizani kao ‘cvijeće’.

Anna Frank. Foto: Wikimedia Commons/Nepoznati fotograf/Kuća Anne Frank Amsterdam.
Ana Frank. Foto: Wikimedia Commons/Nepoznati fotograf/Kuća Ane Frank Amsterdam.

Putujuća izložba koja govori o žrtvama holokausta i dnevniku Ane Frank povučena je iz srednje tehničke škole u Šibeniku, nakon što je direktor škole prigovorio da je ovom izložbom ustaški režim prikazan u negativnom svijetlu, objavili su u četvrtak hrvatski mediji.

Ova obrazovna izložba namijenjena učenicima prikazuje život Ane Frank, ali i širi kontekst Drugog svjetskog rata i holokausta, kao i njegove efekte na Hrvatsku i regiju, s naglaskom na zločine koje su ustaše počinile nad Srbima, Židovima, Romima i antifašistima.

Ravnatelj škole Josip Belamarić zatražio je od organizatora izložbe, nevladine organizacije HERMES (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja), koja je lokalni partner udruge “Kuća Ane Frank” iz Amsterdama, da ukloni šest panoa koji predstavljaju kontekst rata na lokalnom nivou.

“Prema tim panoima ispada da su ustaše bili zločinci koji su klali Srbe, Židove, izgladnjivali djecu, a partizani su bili cvijeće. Što je sa zločinima koje su počinili partizani?”, izjavio je Belamarić za Šibenik In.

Belamarić je pitao zašto nema postavljenih panoa koji prikazuju što se dogodilo u svibnju 1945. godine kada su “partizani ubijali Hrvate” u Bleiburgu u Austriji, ili što se dogodilo na Golom otoku.

Maja Nenadović iz Kuće Ane Frank kaže za BIRN da je to prvi problem na koji su naišli nakon 23 uspješne postavke ove izložbe širom Hrvatske. Kako je dodala, izložba je do sada privukla 40.000 posjetitelja.

“Ja doista nisam u poziciji u ovom trenutku da kažem da li je to samo izolirani incident ili da li je ovo nešto s čime ćemo se češće suočavati u Hrvatskoj”, kaže Nenadović.

Ističe da se djeci ne trebaju “servirati neke ‘ultimativne istine i dogme’” ili da se s djecom manipulira kako bi zauzela stranu o dešavanjima koja su se dogodila prije 70 godina.

Koordinator izložbe iz HERMES-a, Tvrtko Pater, izjavio je u četvrtak da izložba “ne bi značila ništa“ bez lokalnog konteksta.

“Znamo da je njemu (ravnatelju škole Belamariću) bio problem što nismo prikazali, recimo, Bleiburg, ali tu temu obrađujemo unutar treninga (učenika koji su bili u ulozi vodiča izložbe) jer na pano jednostavno sve ne stane”, rekao je Pater za lokalne medije.

“Školi smo čak ponudili da izrade dodatne panoe koji će prikazati dijelove povijesti za koje je ravnatelj smatrao da nedostaju, ali oni su to odbili te smo, nažalost, izložbu bili prisiljeni povući”, rekao je Pater.

On je u petak poslao otvoreno pismo medijima u kojem kaže da je u Hrvatskoj sve učestalija instrumentalizacija povijesti od strane političara i drugih interesnih skupina kojom se stvaraju podjele između “nas dobrih” i “njih loših”.

“Uklanjanjem zadnjih šest panoa ojačavamo ideju da je Drugi svjetski rat nešto što se događalo ‘tamo nekim’ Nijemcima i Židovima i da se taj rat tiče samo njih”, kaže se u pismu.

“Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti i na takav lažni kompromis nismo spremni”, dodaje Pater u pismu.

Ana Frank bila je Židovka iz Njemačke, tinejdžerka koja je pisala dnevnik dok se skrivala sa svojom obitelji u Amsterdamu. U kolovozu 1944. ona i njezina obitelj pali su u ruke Gestapa, nakon čega su transportirani u logor Auschwitz.

Umrla je u njemačkom koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. godine, kada je imala 15 godina. Nakon rata njen otac otkriva dnevnik, koji je 1950. godine objavljen kao knjiga, da bi potom postao i svjetski bestseler.

Izvor: BalkanInsight

Vezane vijesti:
Direktor prekinuo izložbu jer su mu zasmetali partizani

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: