fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У ТРЕБИЊУ

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе „Моjе Јадовно“, у Требињу, у петак, 27. септембра 2013. у 19.оо часова у Музеjу Херцеговине, Стари град 59.  Ауторски тим изложбе: Предраг Лозо, Драгослав Илић,  Душан Басташић. Изложба ће бити постављена до 7. октобра 2013.  

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреjа у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, наставља своj пут. Изложба коjе jе до сада виђена у: Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и МитровициМузеjу Сембериjе у Биjељиниу добоjском музеjу, Деревенти, Броду, Источном Новом Сараjеву и Њуjорку, биће постављена и у Требињу. Злочин над злочинима, и злочинци над злочинцима, у НДХ наниjели су народу на овим просторима губитке о коjих се jош нисмо опоравили. Посjетиоци ће имати прилику да упознаjу обичне животне приче коjе свjедоче о страдању, коjег олако заборављамо. Свjедочећи о Јадовну, као комплексу логора
смрти у коjем jе према до сада прикупљеним подацима, коjи нису коначни, страдало 40 123 жртве међу коjима и велики броj жртава са подручjа Херцеговине, видjећемо колико jе то страдање дио породичног и националног идентитета.

Посjетиоци изложбе, за коjе претпостављамо да знаjу мало или готово ништа о величини и бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознаjу са свим значаjним аспектима jадовничког страдања Срба и Јевреjа. Ова изложба поред информативно изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у коjем jе то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историjских извора и истовремено jе путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа мемориjализациjи значаjних догађаjа, коjи карактерно одређуjу идентитетско-судбинске детерминанте jедног колективитета.

Изложба jе истовремено и предмет сталне интеракциjе прошлости и људи коjи се њоме баве са научног становишта, али и просjечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакциjе и одjеци изложбе веома значаjни“ , наводе организатори из Удружења студената историjе ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракциjа ствара jедну нову димензиjу изложбе коjа ће са новим мjестима излагања дониjети нове реакциjе и одразе, коjи су саставани дио настоjања да се у стручну и ширу jавност унесе премиса о значаjу формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако jе имао и своjу идеолошку припрему као претходницу и она заузима jедан значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме послиjе злочина у бившоj Југославиjи, гдjе можемо видjети jедан идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више диjелова коjи чине изложбену поставку „Моjе Јадовно“ као цjелину и коjи се наjбоље „преживе“ и саосjете приликом посjете и прегледа изложбе. Јадовно никако ниjе ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па jе тако ова изложба  своjеврсно путуjуће свjедочење.  

Организатори изложбе:  Удружење грађана Јадовно 1941. из Бања Луке и Музеj Херцеговине, Требиње.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/jadovno_v3.jpg  https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/muzej-hercegovine-logo.jpg

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/katalog-naslovna.jpg

Прелистаjте каталог изложбе

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Оваj проjекат jе подржан од стране Министарства вера и диjаспоре Владе Републике Србиjе.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Посебна захвалност предузећу „ADECO“ д.o.o. Нови Сад
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/menadzer-rgb1.jpg Посебна захвалност предузећу ,,МЕНАЏЕР КОМПАНИЈА“  Бања Лука

 

Везане виjести :

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то jе могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno 

БЛ – Отворена изложба „Моjе Јадовно“

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моjе Јадовно“ у Добоjу (ВИДЕО)

12.03.2013. – ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

„МОЈЕ ЈАДОВНО“ – СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Изложба Моjе Јадовно

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: