Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izložba “Moje Jadovno” u Lesteru

Datum objave: sreda, 13 novembra, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvaranju izložbe:

Moje Jadovno”, u Lesteru, UK u subotu, 16. novembra 2013. u 13:30 časova u domu četničkog Pokreta na adresi; 7 – 13 Saxby Street, Leicester, LE2 0ND. Na otvaranju izložbe, osnivač i predsjednik UG Jadovno 1941 Dušan Bastašić održaće kraće predavanje pod naslovom:

„Gospićka grupa logora, prvi likvidacioni centar NDH“

Izložbu organizuju: Crkva Sv. Vel. Georgija u Lesteru  i Udruženje građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke. Autorski tim izložbe: Predrag Lozo, Dragoslav Ilić, Dušan Bastašić.Kao i u Londonu, izložba se postavlja u Lesteru, zahvaljujući presudnoj pomoći porodice Simić iz Londona, naših Jadovničkih dobrotvora. Hvala im!

Jadovno 1941.

 Prva izložba, 72 godine nakon velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nastavlja svoj put. Izložba koje je do sada viđena u: Novom Sadu,Beogradu, Sremskim Karlovcima i MitroviciMuzeju Semberije u Bijeljiniu dobojskom muzeju, Dereventi, Brodu, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, kao i u Njujorku i Londonu biće 16. novembra predstavljena i u Lesteru, gradu udaljenom od Londona oko 120 kilometara, gdje postoji brojna srpska emigrantska zajednica u Velikoj Britaniji.  Izložbena postavka biće otvorena na Đurđic, hramovnu slave naše crkve u Lesteru, i tradiconalni datum velikog okupljanja ravnogoraca iz dijaspore.

Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Posjetioci će imati priliku da upoznaju obične životne priče koje svjedoče o stradanju, kojeg olako zaboravljamo. Svjedočeći o Jadovnu, kao kompleksu logora smrti u kojem je prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, stradalo 40 123 žrtve, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja Srba i Jevreja.

Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti nove reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i širu javnost unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke, kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

„Moje Jadovno" u Lesteru | "Moje Jadovno" u Lesteru

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije preživjelih članova njihovih porodica, sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se između ostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Jadovno nikako nije ni po svom obimu ni po karakteru, lokalno stratište, pa je tako ova izložba  svojevrsno putujuće svjedočenje.

 

Vijesti o dosadašnjim mjestima gdje je postavljena izložba:

NAREDNA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” U LESTERU

IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba “Moje Jadovno”

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

“MOJE JADOVNO” – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO”

Izložba Moje Jadovno

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top