fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/ns-izlozba/kcjadovno.jpg

Prošle su sedamdeset dvije godine od velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti Jadovno-Gospić-Pag. Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije preživjelih članova njihovih porodica, sklopljene su u jedinstvenu životnu priču, prikazanu kroz tematsku izložbu „Moje Jadovno“.

– Jadovno je paradigma jedne priče za koju se nije znalo. Jadovno je kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pad koji obuhvata više logorskim mjesta i nekolicinu stratišta na kojim je za samo 132 dana stradalo ne manje od 40.123 ljudi, rekao je autor izložbe Predrag Jozo.

Ova izložba krenula je na put iz Banjaluke preko Novog Sada do Beograda, Bijeljine, a sinoć je stigla i do Regionalnog muzeja u Doboju. U narednim mjesecima svoju priču ispričaće i u nekoliko evropskih gradova.

– Muzej u Doboju želi da da doprinos jednom procesu, jednoj priči koja se zove zatvaranje jedne ogromne crne knjige stradanja u XX vijeku, samim tim što zajedno sa autorima realizujemo ovaj vid izložbe i što smo ponudili kao dopunu izložbe i poziv javnosti spisak do sad registrovanih žrtava logora Jadovno, ljudi koji su sa naših područja. I ovim putem ja pozivam sve one koji imaju neki podatak, fotografiju, informaciju sa tog stratišta da nam dostave i pomognu zatvaranju te crne knjige, istakao je Nebojša Dragojlović, direktor Regionalnog muzeja u Doboju.


Putujući ovom tužnom razglednicom iz prošlosti, možemo shvatiti koliko je Jadovno, kao i ostala, na žalost brojna stratišta, dio identiteta svih nas, i zato smo dužni da naši preci ne ostanu u zaboravu. Izložba  „Moje Jadovno“  koju je organizovalo Udruženje građana „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, u Doboju će biti otvorena do 14. aprila.

Izvor: Dobojkafe

 

Vezane vijesti: 

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno …

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: