Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izložba “Moje Jadovno” u Bileći

Datum objave: ponedeljak, 5 maja, 2014
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/bileca-izlozba.JPG

Izložba “Moje Jadovno” jeste putujuće svjedočanstvo, sastavljeno od fotografija, skica, kopija dokumenata, čiji je cilj da govori o stradanju Srba u fašističkoj tvorevini – NDH. Ovo je istaknuto u Bileći, prilikom otvaranja izložbe o kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Stradanje Srba, Jevreja i Roma od desetog aprila 1941. godine, potvrđuje da je sistemski genocid bio državni projekat fašističke NDH. Korijeni sežu u vrijeme Ante Starčevića, u drugu polovinu devetnaestog vijeka, kazuje Predrag Lozo, autor izložbe “Moje Jadovno”.
“Sama činjenica da se čekalo više od sedamdeset godina od stravičnog zločina i da se o tome ćutalo zbog toga što je počela da radi od 10.aprila četrdeset prve…u doba komunističke Jugoslavije nije moglo biti povezano sa revolucijom. U suštini, stradali su zbog svoje vjere i nacionalnog identiteta”.
U kompleksu logora smrti, koji su bili preteča drugim logorima u NDH, stradalo je 4o.123 lica za 132 dana. Dovođeni su iz svih dijelova bivše države.

U sistemskim logorima smrti stradala su 73 sveštenoslužitelja, među kojim i vladike Gornjokarlovački Sava Trlaić i dabrobosanski Petar Zimonjić. Istorijska i civilizacijska greška je posmatrati stradale kao brojke. One mogu biti važne sa demografskog i faktografskog stanovišta, ali ne i suština zločina. Svi stradali bili su ličnosti, smatra Lozo.
U lancu svjedočenja o genocidnim logorima smrti, izložba je obišla veće svjetske i domaće centre. Cilj je da se mlađi naraštaji, od kojih je istorija skrivana, upoznaju sa činjenicama i okolnostima u kojima su stradali njihovi preci.

 

Izvor: RTRS
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top