Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО” У БИЈЕЉИНИ

Датум објаве: понедељак, 15 априла, 2013
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе Моjе Јадовно”, у Биjељини у уторак, 12. марта 2013. у 19.оо часова у Музеjу Сембериjе, Улица Карађорђева броj 2. Изложба ће бити постављена до 19. марта 2013. 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреjа у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након великог успиjеха у Новом Саду, Београду и Сремским Карловцима и Митровици биће постављена и у у Музеjу Сембериjе у Биjељини, Улица Карађорђева броj 2. Посjетиоци изложбе, за коjе претпостављамо да знаjу мало или готово ништа о величини и  бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознаjу са свим значаjним аспектима jадовничког страдања Срба и Јевреjа. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у коjем jе то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историjских извора и истовремено jе путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа мемориjализациjи значаjних догађаjа, коjи карактерно одређуjу идентитетско-судбинске детерминанте jедног колективитета.  

Мало jе познато да jе на Јадовну 1941. годинестрадало доста људи из Сембериjе и самог града Биjељине. На, до сада утврђеном списку страдалих jадовничких жртава, налази се више од стотину имена из Биjељине. Због свега тога, желимо да се сви заjедно сjетимо жртава и да се данашњи становници Биjељине и њене околине упознаjу са свим аспектима jадовничког страдања као диjелом и сопственог културног и националног идентитета. 

Изложба jе истовремено и предмет сталне интеракциjе прошлости и људи коjи се њоме баве са научног становишта, али и просjечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакциjе и одjеци изложбе веома значаjни“ , наводе организатори из Удружења студената историjе ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракциjа ствара jедну нову димензиjу изложбе коjа ће са новим мjестима излагања дониjети нове реакциjе и одразе, коjи су саставани дио настоjања да се у стручну и ширу jавност унесе премиса о значаjу формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.  

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако jе имао и своjу идеолошку припрему као претходницу и она заузима jедан значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме послиjе злочина у бившоj Југославиjи, гдjе можемо видjети jедан идеолошки и дневно-политички неадекватан
однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

 Ово су само неки од више диjелова коjи чине изложбену поставку „Моjе Јадовно“ као цjелину и коjи се наjбоље „преживе“ и саосjете приликом посjете и прегледа изложбе. Јадовно никако ниjе ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па jе тако ова изложба „кренула на пут“, из Бањалуке, преко Новог Сада у Београд а стићи ће и до других регионалних дестинациjа, иза коjих ће како jе планирано, доћи на ред и оне међународне, jер jе Јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  

 Aутори: Предраг Лозо, Драгослав
Илић,  Душан Басташић

Организатори изложбе:  Удружење грађана Јадовно 1941. из Бања Луке и Музеj Сембериjе из Биjељине

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/jadovno_v3.jpg  

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ БИЈЕЉИНА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/bijeljina-01.jpg

Прелистаjте каталог изложбе

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Оваj проjекат jе подржан од стране Министарства вера и диjаспоре Владе Републике Србиjе.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Посебна захвалност предузећу „ADECO“ д.o.o. Нови Сад
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/menadzer-rgb1.jpg Посебна захвалност предузећу ,,МЕНАЏЕР КОМПАНИЈА”  Бања Лука

 

Везане виjести :

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то jе могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno …

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО”

Изложба Моjе Јадовно

 

 

 

 

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top