Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba Album sećanja u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi

Svečano otvaranje izložbe Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata u Ambasadi Srbije u Moskvi, 09. 11. 2017.

Izložba "Album sećanja" u Ambasadi RS u Moskvi
Izložba „Album sećanja“ u Ambasadi RS u Moskvi

U sklopu obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata, u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi 09. novebra 2017. godine, sa početkom u 18 časova,  otvorena je multimedijalna izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“.

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Moskvi g. Slavenko Terzić. Otvaranju su prisustvovali i predstavnik Moskovske  patrijaršije, udruženja rusko–srpskog bratstva, srpsko–ruskog kluba, predstavnici istorijskih i muzejskih institucija Moskve, Moskovske organizacije veterana, privrednici  i Srpska dijaspora u Ruskoj Federaciji, studenti i učesnici projekta Album sećanja iz Rusije i Ukrajine.

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“  prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Video film „Vaskrs junaka iz Velikog rata“ predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu – srpskom vojniku i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata /slavnimprecima.rs/ realizuje Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g.Irineja i sa blagoslovom Njegove svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije g.Kirila uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Ambasada Republike Srbije u Moskvi – Ruska Federacija

Mosfilmovskaja br. 46    M O S K V A

 

Izložba je otvorena za posetioce do 24. novembra, svakim radnim danom od 09:00 do 17:00. Posetu je prethodno potrebno najaviti na telefon Ambasade Republike Srbije u Moskvi 8 (495) 988 66 45 Dobro došli!

Kontakt:

Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta

063 480 011

http://slavnimprecima.rs/
https://www.facebook.com/albumsecanja
Alьbom vospominaniй o naših predkah iz Pervoй mirovoй voйnы
ALBUM of MEMORIES of our ancestors from the First World War

L’ALBUM À LA MÉMOIRE de nos ancêtres de la Première Guerre mondiale

Soюz potomkov voennыh Serbii 1912-1920.
Dom Vojske Srbije
Braće Jugovića 19
Beograd 11000, Srbija

Vezane vijesti:

Stazama Srpske vojske u Velikom ratu | Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: