Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Изјасни се … важно је!

Hrvatska

Хоће ли Хрватска бити и НАША домовина!? Да ли jе наша заjедница ДОИСТА десеткована ?

Броj Срба у Хрватскоj важан jе за остваривање низа права наше националне заjеднице: политичких, националних, радних, статусних, образовних, културних… О нашем слободном изjашњавању о националноj припадности зависи:

* броj српских заступника у Сабору
* броj српских заступника у скупштинама и извршним властима жупаниjа и градова
* запосленост Срба у државним службама
* служење српским jезиком и ћириличним писмом
* одгоj и образовање на српском jезику и ћириличном писму
* употреба српских знамења и симбола
* очување наше културе и традициjе
* постоjање медиjа на српском jезику и ћириличном писму
* право на самоорганизирање и удруживање

Попис становништва проведен 2001 ниjе донио задовољаваjуће податке о броjу Срба у Хрватскоj. Њиме нису биле пописане избjеглице, ниjе било пропорционалне заступљености Срба међу пописивачима, ниjе подузето ништа да се грађани ослободе страха или нелагоде због отвореног исказивања своjе националне припадности. То се не смиjе поновити у Попису становништва коjи ће се провести од 1. до 28. априла ове године!

ТРЕБА ЗНАТИ…
1. Шта jе то Попис становништва ?

Циљ Пописа становништва jест прикупити основне податке о броjу, териториjалном распореду и саставу становништва према његовим демографским, националним, вjерским, економским, образовним, миграциjским и осталим обиљежjима. Индивидуални подаци прикупљени пописом службена су таjна и неће се ни обjављивати ни просљеђивати било коме, за било какве сврхе.

2. Зашто треба навести своjу народност?
Питање броj 19 у пописном листу тражи одговор о националноj припадности. Особа коjа ниjе хрватске националности требала би рећи своjу националну припадност. Ако се под тим питањем изjасни кроз вjероисповиjест или регионалну припадност, та особа бит ће пописана као “остали” и тиме ће умањити укупан броj припадника своjе народности.

3. Зашто треба навести своjу вjерску припадност?
Питање броj 21 у пописном листу тражи одговор на питање о вjерскоj припадности. Особа коjа ниjе католичке вjере требала би се jасно изjаснити о своjоj вjерскоj припадности да не би била криво уписана или уписана као “остали”.

4. Тко ће бити обухваћен пописом становништва?
Укупан броj становника треба обухватити:
а) особе коjе непрекидно живе у своме уобичаjеном мjесту становања барем 12 мjесеци.
б) особе коjе су током 12 мjесеци приjе 31. марта 2011. дошле у своjе мjесто становања С НАМЈЕРОМ ДА У ЊЕМУ ОСТАНУ БАРЕМ ГОДИНУ ДАНА.

Дакле, ако пописивач затекне повратника коjи има НАМЈЕРУ бити у мjесту становања барем годину дана, таj повратник ући ће у укупан броj становника Републике Хрватске. Важно jе имати НАМЈЕРУ да се остане. Исти принцип бит ће примиjењен и код пописивања избjеглих лица. Питање о НАМЈЕРИ бит ће jедно од нових питања у пописним обрасцима.

5. Тко може давати податке?
Податке за особу коjа ниjе присутна може дати и члан домаћинства коjи jе присутан и коjем су подаци наjбоље познати. Ако су сви одсутни, пописивач ће оставити обавиjест о поновном доласку и броj телефона за контакт. На таj броj телефона чланови кућанства могу се jавити и договорити вриjеме пописивања. Ако ни то не буде могуће, пописивач ће оставити обавиjест да се чланови тог домаћинства дођу пописати у оближњи пописни центар. Адреса пописног центра бит ће jасно назначена.

6. Шта треба знати особа коjа даjе податке за остале укућане ?
Да би члан кућанства дао податке за одсутне особе, мора знати њихов ОИБ или БРОЈ ОСОБНЕ ИСКАЗНИЦЕ коjи ће послужити за тачну идентификациjу одсутне особе коjа ће бити пописана. ОИБ или БРОЈ ОСОБНЕ ИСКАЗНИЦЕ нови су подаци коjи се траже пописном обрасцу.

7. На коjем ће jезику бити попис?

Пописни обрасци бит ће на хрватском jезику и латиници. Али пописивачи ће са собом имати и по jедан примjерак обрасца на jезику и писму српске заjеднице. Таj примjерак дужни су показати особи, припаднику српске националне заjеднице, ако особа то ЗАТРАЖИ.

Изjасни се – важно jе!!!
Од нашег броjа, од нашег исказивања националне припадности зависе наша права!
Од нашег броjа зависи наша равноправност и jеднакост у друштву!
Тиме доказуjемо да jер ово и наша земља!

СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ

Извор: СНВ

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: