Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Izgradnja Memorijalnog centra u Donjoj Gradini ima nacionalni značaj

Rad na spoznaji istine o stradanju Srba u Jasenovcu i Donjoj Gradini treba vratiti u instituicije i voditi na jednom mjestu, a izgradnja Memorijalnog centra u Donjoj Gradini projekat je od nacionalne važnosti za Srbe i Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za Donju Gradinu Darko Banjac.

Donja Gradina - spomen obilježje (ilustracija)
Donja Gradina – spomen obilježje
(ilustracija)

On je dodao da je izuzetno značajna odluka Narodne skupštine Srpske o formiranju Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu NDH-a nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

“Sedamdeset godina željezni okovi tišine okivaju srpski narod što se tiče spoznaje o onom što je u Drugom svjetskom ratu rađeno u Jasenovcu i Donjoj Gradini, a rađena su zvjerstva prema srpskom narodu samo zato što su bili druge vjere i nacije”, rekao je Banjac novinarima.

On je precizirao da Odbor za Donju Gradinu, na čijem je čelu, ima još 10 članova, među kojima je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

“Tražićemo podnošenje izvještaja o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini jer smatramo da je to projekat od nacionalne važnosti za srpski narod i Republiku Srpsku, a naš cilj će biti da ubrzamo i objedinimo te aktivnosti”, najavio je Banjac i dodao da je realizacija tog projekta, za sada, zaustavljena zbog žalbi na projekat idejnog rješenja tog memorijalnog kompleksa.

On je naglasio da je važno da Odbor za Donju Gradinu okuplja predstavnike brojnih institucija i udruženja koja se bave tematikom stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini, te da je cilj da se zajedničkim radom dođe do istine o logoru Jasenovac.

“Svi moramo da sjednemo na jedno mjesto, razgovor mora da se vrati u institucije da bi istinu o Jasenovcu saznao cijeli svijet, a Javna ustanova `Spomen područje Donja Gradina` je najrelevantnija institucija za te aktivnosti”, istakao je Banjac.

On je najavio da će uskoro biti održana konstitutivna sjednica Odbora za Donju Gradinu na kojoj će biti usvojen plan rada.

Banjac je naglasio da je srpski narod drugi po broju stradalih u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …

Diskusija o idejnom urbanističkom rješenju Memorijalnog …

Izabrano najbolje rješenje za Memorijalni centar u Donjoj …

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: