Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Из поступка Тужилаштва се види како ради правосуђе БиХ

Владимир Вукчевић
Владимир Вукчевић

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изjавио jе да се из поступака Тужилаштва БиХ у случаjу “Добровољачка” види како ради правосуђе БиХ.

Вукчевић jе рекао да jе одлука Тужилаштва БиХ да обустави поступак против 14 особа, међу коjима jе Еjуп Ганић, била одлука међународног тужиоца Џуда Романа коjи jе дан пред одлазак са функциjе донио одлуку без консултациjе колегиjума.

Он каже да се Романо два-три дана раниjе састао са Филипом Алкоком, бившим тужиоцем, коjи jе, такође, радио на предмету “Добровољачка”, а коjи се поjавио као свjедок одбране у Лондону приликом поступка за екстрадициjу Ганића.

“Сад се поново поjавио и сад видите како се то ради у Босни, како ради правосуђе, а то jе деликатан предмет. Ту jе страдало доста људи, младих воjника, треба обjаснити њиховим родитељима како се то десило”, рекао jе Вукчевић за Б92.

Он jе оциjенио да Тужилаштво БиХ ниjе хтjело да потпише споразум са српским тужилаштвом због тога што онда не би могли да наведу као изговор за овакву одлуку о Добровољачкоj да немаjу доказе.

“Нису хтели да потпишу споразум са нама због тога што би им ми, у случаjу да су га потписали, доставили доказе и они не би били у ситуациjи да кажу како нису имали одређене доказе. Дали би им доказе из коjих произилази, по нашоj оцени, да има елемената кривичног дела у њиховим радњама”, рекао jе Вукчевић.

Међународни тужилац у Тужилаштву БиХ Џуд Романо обуставио jе истрагу у случаjу ”Добровољачка” против 14 лица, међу коjима су и Еjуп Ганић, Заим Бацковић, Јован Дивjака, за напад на конвоj ЈНА у Добровољачкоj улици 3. маjа 1992. године, уз образложење да “та радња сама по себи не представља кривично дjело с обзиром да jе конвоj ЈНА представљао закониту воjну мету”.

Према измjенама Правилника о унутрашњоj организациjи Тужилаштва БиХ, коjе су ступиле на снагу 5. jануара, омогућено jе да међународни тужилац сам донесе одлуку о обустављању истраге у случаjу “Добровољачка”.

Извор: срна

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: