fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ivančić o nacionalizmu: “TO SE NEĆE RAŠČISTITI, DOK MI TA GO*NA NE SRUŠIMO”

Bez rušenja nacionalističkih režima koji vladaju u regionu neće biti moguća bolja budućnost za građane tih zemalja, kaže hrvatski Pisac Viktor Ivančić.

Viktor Ivančić
Viktor Ivančić

– Hrvatska je, recimo osudila Mirka Norca, ali Hrvatska takođe smatra da je Norac heroj. To radi cinična zajednica, to rade cinična društva, gde su svi ugurani u temeljnu priču laži. To se neće raščistiti dok mi ta g..na ne srušimo, dok ne počnemo graditi društva na drugoj osnovi, gde neće biti nacionalizam početak i kraj – rekao je Ivančić.

Kako je kazao, “u Splitu su svi znali da (logor) Lora postoji i šta se u njoj radi”.

– A Lora je postojala sedam godina. A nas par koji smo pisali i govorili o tome šta se u Lori radi smo bili tretirani kao zadnja stoka. Taj gard je zadržan i danas – kazao je Ivančić.

Prema njegovim rečima, ona društvena zajednica koja prva podigne spomenik vlastitoj krivici, moći će da doživi katarzu.

Govoreći o nekadašnjem logoru u rudniku Omarska kod Prijedora, koji je posle rata u Bosni i Hercegovini kupila multinacionalna kompanija Arcelor Mital (Mittal), Ivančić je rekao da je to dokaz da međunarodni kapital nema nikakav loš odnos prema logoru kao takvom jer je rudnik logor sam po sebi.

– Dakle, sa biznisa zločina u ratu, u miru se prešlo na zločin biznisa. To je slučaj i sa Omarskokm i Arcelor Mitalom – ocenio je Ivančić.

Na tribini je predstavljena fotomonografija “Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina”, a u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića postavljena je i istoimena izložba fotografija.

Autori knjige su, pored Viktora Ivančića, novinar Nemanja Stjepanović i fotoreporter Hrvoje Polan. Fotografije Hrvoja Polana beleže trenutni izgled nekadašnjih domova kulture – mesta stradanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

I knjiga i fotografije govore o nekadašnjim domovima kulture iz doba socialističke Jugoslavije, koji su tokom rata pretvoreni u logore, mučilišta i stratišta.

– Na svim tim mestima gde su se dešavali zločini, svi sve znaju, ali istovremeno ništa ne znaju i poriču. Ta mesta su u stvari muzealizacija poricanja i na njima najviše ima onoga čega nema – rekao je Viktor Ivančić.

Dodao je da pretvaranje domova kulture u mučilišta zapravo predstavlja još jedan dokaz o pogubnom uticaju konstrukta nacionalne kulture.

Domovi kulture su u doba socijalizma bili deo projekta kolektivne emancipacije, a devedesetih godina 20. veka su postali deo kulta nacionalne kulture, koji se svodi na eliminaciju, jer je likvidacija jedina kreacija konstrukta nacionalne kulture.

I ta kreacija je puno ostvarenje dobila kada je dom kulture pretvoren u stratište i mučilište.

Izvor: BLIC

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: