Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istorija govori o bratstvu ruskog i srpskog naroda

Milenko Savanović Foto: RTRS
Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je Srni da je ruski i srpski narod kroz istoriju pokazivao bratsku povezanost, te da to čini i danas.

Povodom izložbe „1914. da ustane Rusija sva na ratni podvig“, koja je večeras otvorena u Banjaluci, Savanović je naglasio da je smisao izložbe da osvježi sjećanje na početak Prvog svjetskog rata 1914. godine i na sve ono što je taj rat donio.

„Prema zapadnim medijima, povod za početak rata bio je Sarajevski atentat, nakon čega su Centralne sile napale Srbiju. U tom krvavom ratu učestvovalo je oko 70 miliona ljudi i, nažalost, poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Ako se zna da je svaki treći Srbin iz Srbije poginuo, onda to govori o razmjerama rata“, rekao je Savanović nakon otvaranja izložbe.

Savanović je naveo da je riječ o izložbi koja govori o tim događanjima i upozorava sve da tu istoriju ponovo sagledaju i nauče je.

On je poručio da ovu izložbu treba da pogleda što veći broj ljudi, posebno omladine jer, kako je rekao, omladina je ta koja treba istoriju da zna onakvu kakva je bila i da znajući srpsko stradanje izbjegne sve eventualne buduće nemile događaje.

On je dodao da izložba govori i o prijateljstvu između srpskog i ruskog naroda, koje je tradicionalno i bratsko, te koje je kroz istoriju pokazalo koliko je Rusija bila uz Srbe kada im je bilo najteže, da je uz Srbe i danas i biće i ubuduće.

Izložba „1914. da ustane Rusija sva na ratni podvig“ realizovana je u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, a na inicijativu ruske društvene organizacije Centar nacionalne slave i Fond Andreja Prvozvanog.

Izložba, koja je otvorena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, pripremljena je pod rukovodstvom Centralne izložbene sale „Manjež“ iz Sankt Peterburga, a smatra se jednom od najuspješnijih u posljednjoj deceniji u Ruskoj Federaciji.

Izvori za izložbenu građu su muzeji i arhivi Sankt Peterburga, Državni arhiv Ruske Federacije iz Moskve, kao i brojne privatne kolekcije.

Otvaranju izložbe prisustvovala je vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur, zamjenik direktora Centralne izložbene sale „Manjež“ Tatjana Larina, načelnik Odsjeka za izložbe „Manježa“ Jelizaveta Pavličeva i predstavnici Ruske Federacije u BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Savanović: Ne zaboraviti istoriju i borbu srpskog naroda

SAVANOVIĆ: PONOVLjENI ZLOČINI NAD SRBIMA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

SAVANOVIĆ: VIŠE RAZVIJATI LIČNU I KOLEKTIVNU SVIJEST

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: