fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Istoričari: Mlade upoznati o genocidu i holokaustu u NDH (VIDEO)

Nikada nije kasno da potpuno rasvijetlimo uzroke i posljedice holokausta i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH tokom Drugog svjetskog rata, ni da mladi naraštaji, njegujući kulturu sjećanja, shvate značaj postojanja Republike Srpske – ovo je osnovna poruka sa više seminara, održanih širom Srpske, a na kojem su učestvovali profesori i nastavnici istorije.

Jasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)
Jasenovac, 1941 – 1942
(photo: US Holocaust Memorial Museum)

Organizatori stručnih predavanja o temi „Obrazovanje o holokaustu i genocidu u NDH i prevenciji genocida“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Republički pedagoški zavod, Katedra za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Predavači su proteklih par dana proveli sa profesorima i nastavnicima istorije iz sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Kada i danas čujemo povike „Ubi, ubi Srbina“ shvatamo koliko je bitno u preventivnom smislu, upoznati mlade generacije u Srpskoj sa razmjerama genocida nad Srbima i drugim narodima u NDH.

– Zašto se to uopšte desilo? Mi smo dužni da na to pitanje odgovaramo. Prevashodno, jer to dugujemo žrtvama, ali i zbog budućih generacija kako im se neznanje ne bi osvetilo i tragedija ponovila – naglasio je istoričar Goran Latinović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Agresivan i revizionistički pristup istoričara iz Hrvatske koji relativizuju strahote Jasenovca i drugih stratišta NDH i umanjuju broj ubijenih Srba, zaslužuje institucionalan odgovor iz Srpske.

Dućan Pavlović iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, kaže da postoje procesi koji vode uništenju jednog naroda,  kao i ad smo, nažalost, svjedoci da su takvi procesi i danas aktuelni.

I zato je važno sačuvati Srpsku, a u njoj istoričare, profesore i nastavnike koji će se suočiti sa bolnim iskustvima srpskog naroda.

Profesor istorije u OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Miljan Maksimović predlaže da se, kako ističe, barem jedna nastavna jedinica pozabavi genocidom nad Srbima u NDH.

Profesor istorije SŠC „28.juni“ u Istočnom Novom Sarajevu Simanić smatra da nije dovoljno samo unijeti promjene u udžbenike, nego da je potrebno promijeniti pristup prema učenicima kako bi bili upoznati sa stradanjima u genocidu i holokaustu.

Stručna predavanja o genocidu nad Srbima u NDH otkrivaju da je ideja uništenja svega srpskog do Drine, sazrela još u 19. vijeku, a da su je u djelo pokušale provesti Pavelićeve ustaše.

Ideološka osnova ideje da sve do rijeke Drine srpski narod praktično treba uništiti, postavilo je učenje Rimokatoličke crkve i hrvatska pravaška ideologija.

Iskustva izraelskog Jad Vašema u obrazovanju i prevenciji genocida mogu biti od presudne važnosti da Evropa i cijeli svijet konačno saznaju punu istinu o stradanju Srba u NDH, a to je civilizacijska, nacionalna i ljudska obaveza sadašnje generacije Srba.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Genocid pravi naziv za zločine NDH | Jadovno 1941.

Genocid u NDH: Zaboravljene žrtve nekadašnjeg Livanjskog …

Ivanišević: Fakti dokazuju genocid u NDH | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: