Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ИСТИНУ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ ГОВОРИ “СРЦЕ ЈОХАНОВО”

Датум објаве: недеља, 15 марта, 2015
Објављено у Књиге и фељтони
Величина слова: A- A+

Промовисан роман Српско срце Јоханово у Сребреници

Промовисан роман Српско срце Јоханово у Сребреници


Истина о српском страдању након рата на Косову и Метохиjи шири се у свиjету jер jе преносе “српска срца” коjа су пресађена стотинама људи, као што jе Ниjемац Јохан коjи jе сазнао да jе његово садашње срце припадало Србину Јовану са Косова и о томе сада свjедочи, рекао jе данас у Сребреници аутор романа “Српско срце Јоханово” Веселин Џелетовић.

Представљаjући оваj роман и српска страдања у миру, Џелетовић, коjи jе пориjеклом са Косова, навео jе да jе ова прича настала 2004. године када jе приликом посjете Косову и Метохиjи упознао Ниjемца Јохана коjи jе дошао да види породицу човjека чиjе срце му jе пресађено и захваљуjући томе продужен му jе живот.

“Разговарао сам са тим човjеком и сазнао како jе дошао до сазнања да се може купити срце и како jе након трансплантациjе одлучио да сазна ко jе човjек чиjе срце носи и дошао до стравичног сазнања да jе добио срце киднапованог Србина са Косова коме су Шиптари извадили срце и продали га. О томе постоjи свjедочење Албанаца коjи су били очевици, а познавали су тог Србина”, рекао jе Џелетовић.

Он jе истакао да jе Ниjемац, након сазнања чиjе срце носи и како jе до њега доспjело, прешао у православну вjеру и усвоjио сина тог Србина чиjу су жену касниjе Шиптари силовали. Она се, не могавши подниjети понижење, обjесила и диjете jе остало без оба родитеља.

Џелетовић каже да jе након разговора са тим Ниjемцем за два сата написао поему на пет страница коjа jе касниjе прерасла у роман и да jе био под таквим утиском да му ни данас ниjе jасно да ли jе он ту поему писао или му jе неко “казивао и донио”.

Према његовим риjечима, Јохан му jе причао да jе срце “хтjело да му искочи” када му jе пришло диjете Србина чиjе срце носи и да га jе обузела неодољива потреба да усвоjи то диjете.

“Ниjемац jе дошао до истине коjа говори да jе њемачка обавjештаjна служба 2003. године имала све податке о трговини људским органима на Косову и Метохиjи, али се о томе ћутало jер се све то догађало у присуству представника западних сила коjи су за новац и друге услуге ћутали о `лову на Србе` када су воjне снаге НАТО стигле на то подручjе”, каже Џелетовић.

Он jе додао да роман говори о черечењу и животу Срба у гетима на Косову и Метохиjи у 21. виjеку, о отмицама и трговини њиховим органима, али и о спознаjи истине о томе коjа се полако шири у свиjет, чему доприносе српска срца пресађена многим богатим људима у свиjету какав jе и Ниjемац Јохан, али и ово дjело коjе jе преведено на више свjетских jезика.

“Иако Шиптари не смиjу да свjедоче о српским страдањима jер их сународници убиjаjу, као што jе убиjено девет свjедока о злочинима Рамуша Харадинаjа, таjна о трговини људским органима, ипак, се ниjе могла сачувати и та истина се шири у свиjет”, истакао jе Џелетовић.

Он jе навео да се од Шиптара коjи су били против рата и самосталности Косова сазнало како jе страдао Србин Јован чиjе срце носи Ниjемац Јохан.

У то вриjеме, према риjечима Џелетовића, циjена органа jе драстично смањена jер jе велики броj српских органа продаван, али се никада ниjе тачно сазнало колико jе српских срца пресађено људима широм свиjета коjи и данас живе захваљуjући томе.

“Та српска срца почињу да руше бариjере о таjнама, сазнаjу истину и шире jе о српском страдању на Косову и Метохиjи коjе jош траjе”, нагласио jе Џелетовић.

Он подсjећа да се на Косову и данас уништава српска имовина и богомоље, да Срби живе у гетима опасаним бодљикавом жицом, да их и даље убиjаjу и киднапуjу.

Џелетовић jе навео да jе велики броj Шиптара коjи су починили злочине и уништавали српске светиње трагично завршио, многи су психички обољели, а многи коjи су рушили гробља и богомоље касниjе су извршили самоубиства.

“Срби коjи су остали да живе на Косову и Метохиjи, без обзира на све патње, не желе да оставе свету српску земљу и богомоље. Тамо се рађа наjвише српске дjеце и то jе нада коjа обећава да ће Косово поново бити српско, jер jе оно и раниjе бивало туђе и опет постаjало српско. Свjетске околности се миjењаjу, историjски процеси траjу и доводе до промjена. Бог ће дати да Косово за кратко вриjеме поново постане српско jер другачиjе не може ни бити с обзиром на корупциjу и све остало што прати актуелну власт и стање на том простору”, поручио jе Џелетовић.

Осим Џелетовића, на промоциjи књиге о српском страдању говорио jе протоjереj Александар Млађеновић из Сребренице, а поему о Косову уз гусле jе приповиjедао млади гуслар из овог мjеста Душан Пеjић.

Менаџер Удружења писаца “Поета” из Београда, коjе jе обjавило оваj роман, Слободан Росић рекао jе да jе до сада на српском jезику обjављено 11 издања ове књиге од коjих посљедње у 10.000 примjерака, да jе роман преведен на више свjетских jезика, да jе на основу њега настало jош неколико умjетничких дjела различитих жанрова, те да се очекуjе да ће руски редитељ Никита Михалков ускоро снимити филм о овоj теми.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПРОМОВИСАН РОМАН “СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО” – Jadovno …

Промоциjа књига: “ВУЧЈЕ СРЦЕ” и “СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО …

Како у Немцу куца срце Србина са Косова – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top