Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISPORUČENA POMOĆ BRAĆI NA KOSOVU I METOHIJI!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/zaduzbina_baner.jpg

Tokom prošle nedelje aktivisti srpskog društva Zadužbina iz Slovenije realizovali smo još jednu uspešnu akciju pomoći našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji. Podeljena je novčana pomoć najugroženijm porodicama iz Štrpca, Pomoravlja, Metohije i Centralnog Kosova, u iznosu od 4.625€.

Uz pomoć dobrih ljudi iz Slovenije, ali i sa drugih strana, tokom proteklih nekoliko meseci sakupili smo isporučenu sumu i u Vidovdanskoj akciji ga darivali našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Pri samoj organizaciji puta i odabiru porodica ključnu ulogu je imala HO Majka Devet Jugovića, kao i naši prijatelji na samom terenu i za sav njihov trud im se od srca zahvaljujemo! Bili su pravi domaćini, kao i svaki put do sada.

Tokom četiri dana, mi smo sa našim domaćinima obišli više sela novobrdskog, gnjilanskog, kameničkog i vitinskog kraja, Štrpca, zatim metohijska sela Koš i Osojane, mesto Istok, kao i selo Staro Gracko u opštini Lipljan, ali i jednu porodicu sa teško obolelim detetom iz sela Banjska nadomak Zvečana. U pitanju su siromašne, višečlane porodice, bez ikakvih izvora prihoda, koje žive u izuzetno teškim uslovima, trošnim kućama, bez osnovnih uslova za život. Svi susreti su bili veoma dirljivi, bilo je mnogo emocija i suza. Ovom prilikom smo pomogli 20 porodica sa 60-oro dece.

Pored pomoći ugroženim porodicama deo sredstava je iskorišćen da se pomogne nabavka prikolice za traktor za potrebe Narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji koje obezbeđuju osnovne obroke za porodice koje nisu u stanju ni to sebi da obezbede, usled velike nemaštine.

Svaka porodica koju smo obišli dobila je simboličnu pomoć od 50 do 200 evra, i to njima puno znači, ali im je još važnije što nisu zaboravljeni i što još uvek ima onih koji misle na njih. Videti svu tu sirotinju, bedu, kuće koje su pred rušenjem, bez kupatila, vode, tu malu dečicu koja trčkaraju po dvorištu i igraju se sa domaćim životinjama, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ovde bi još ispostavili slučaj našeg mladog brata iz sela Banjske, koga je pogodio geler u vrat, tokom bombardovanja naše Otadžbine od strane nato zlikovaca, i koji je dobio rak grla i trenutno traje sakupljanje pomoći za jednu od mnogobrojnih operacija koje je preživeo. Potrebno je još nešto preko 10.000 evra da bi mogao da se uputi u Berlin, a mi smo pomogli sa 500€, kako bi makar malo ubrzali sakupljanje sredstvava i nadamo se uz Božiju pomoć i brz oporavak našeg brata Nikole.
Detaljnije na OVOM LINKU.

Kao i svaki put do sada svaki naš odlazak na srpsku Svetu zemlju iskoristimo i da se poklonimo našim svetinjama. Svetoj Liturgiji smo prisustvovali u manastiru Gračanica, a na svom putu obišli smo još manastire Draganac i Banjsku, kao i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u selu Koš. Svuda smo bili sa bratskom ljubavlju dočekani i ispraćeni što nas dodatno utvrđuje na našem putu i našim nastojanjima da na njemu i istrajemo.

Infrastruktura je katastrofalna, puteva nema, nema kanalizacije, niti vodovodne mreže, većina kuća nema osnovnih uslova za život, i sve to ostavlja gorak ukus u ustima retkih posetilaca ovih zabačenih krajeva i sela. Da li je moguće da sve ono što treba da se uradi za naš narod pada na pleća nevladinih i humanitarnih organizacija i običnih, malih ljudi.

Tokom više od četiri godine rada naše humanitarne fondacije u okviru društva Zadužbina, kroz koju pomažemo naš narod na Kosmetu, u Krajini, kao i u Srpskoj i užoj Srbiji, isporučena je finansijska pomoć u visini od 55.240€. Za takve rezultate zahvaljujemo se svim našim priložnicima, jer bez njih naše dosadašnje akcije ne bi bile ovako uspešne.

Ispostavili bi još jednu stvar vrednu svake pohvale. Ovaj put smo imali pomoć oko troškova puta, i za to moramo da se zahvalimo prijateljima iz Društva Srpska zajednica iz Ljubljane kao i nekolicini naših aktivista. Hvala svima njima na nesebičnoj pomoći, velikoj ljubavi i ukazanom poverenju.

KAKO RADILI TAKO NAM BOG POMOGAO!

 

Fotografije sa isporuke 12. donacije možete pogledati u foto galeriji.

Izvor: www.sd-zaduzbina.com

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: