Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ БРАЋИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/zaduzbina_baner.jpg

Током прошле недеље активисти српског друштва Задужбина из Словениjе реализовали смо jош jедну успешну акциjу помоћи нашоj браћи и сестрама на Косову и Метохиjи. Подељена jе новчана помоћ наjугрожениjм породицама из Штрпца, Поморавља, Метохиjе и Централног Косова, у износу од 4.625€.

Уз помоћ добрих људи из Словениjе, али и са других страна, током протеклих неколико месеци сакупили смо испоручену суму и у Видовданскоj акциjи га даривали нашем народу на Косову и Метохиjи.

При самоj организациjи пута и одабиру породица кључну улогу jе имала ХО Маjка Девет Југовића, као и наши приjатељи на самом терену и за сав њихов труд им се од срца захваљуjемо! Били су прави домаћини, као и сваки пут до сада.

Током четири дана, ми смо са нашим домаћинима обишли више села новобрдског, гњиланског, каменичког и витинског краjа, Штрпца, затим метохиjска села Кош и Осоjане, место Исток, као и село Старо Грацко у општини Липљан, али и jедну породицу са тешко оболелим дететом из села Бањска надомак Звечана. У питању су сиромашне, вишечлане породице, без икаквих извора прихода, коjе живе у изузетно тешким условима, трошним кућама, без основних услова за живот. Сви сусрети су били веома дирљиви, било jе много емоциjа и суза. Овом приликом смо помогли 20 породица са 60-оро деце.

Поред помоћи угроженим породицама део средстава jе искоришћен да се помогне набавка приколице за трактор за потребе Народних кухиња на Косову и Метохиjи коjе обезбеђуjу основне оброке за породице коjе нису у стању ни то себи да обезбеде, услед велике немаштине.

Свака породица коjу смо обишли добила jе симболичну помоћ од 50 до 200 евра, и то њима пуно значи, али им jе jош важниjе што нису заборављени и што jош увек има оних коjи мисле на њих. Видети сву ту сиротињу, беду, куће коjе су пред рушењем, без купатила, воде, ту малу дечицу коjа трчкараjу по дворишту и играjу се са домаћим животињама, никога не оставља равнодушним.

Овде би jош испоставили случаj нашег младог брата из села Бањске, кога jе погодио гелер у врат, током бомбардовања наше Отаџбине од стране нато зликоваца, и коjи jе добио рак грла и тренутно траjе сакупљање помоћи за jедну од многоброjних операциjа коjе jе преживео. Потребно jе jош нешто преко 10.000 евра да би могао да се упути у Берлин, а ми смо помогли са 500€, како би макар мало убрзали сакупљање средствава и надамо се уз Божиjу помоћ и брз опоравак нашег брата Николе.
Детаљниjе на ОВОМ ЛИНКУ.

Као и сваки пут до сада сваки наш одлазак на српску Свету земљу искористимо и да се поклонимо нашим светињама. Светоj Литургиjи смо присуствовали у манастиру Грачаница, а на свом путу обишли смо jош манастире Драганац и Бањску, као и цркву Покрова Пресвете Богородице у селу Кош. Свуда смо били са братском љубављу дочекани и испраћени што нас додатно утврђуjе на нашем путу и нашим настоjањима да на њему и истраjемо.

Инфраструктура jе катастрофална, путева нема, нема канализациjе, нити водоводне мреже, већина кућа нема основних услова за живот, и све то оставља горак укус у устима ретких посетилаца ових забачених краjева и села. Да ли jе могуће да све оно што треба да се уради за наш народ пада на плећа невладиних и хуманитарних организациjа и обичних, малих људи.

Током више од четири године рада наше хуманитарне фондациjе у оквиру друштва Задужбина, кроз коjу помажемо наш народ на Космету, у Краjини, као и у Српскоj и ужоj Србиjи, испоручена jе финансиjска помоћ у висини од 55.240€. За такве резултате захваљуjемо се свим нашим приложницима, jер без њих наше досадашње акциjе не би биле овако успешне.

Испоставили би jош jедну ствар вредну сваке похвале. Оваj пут смо имали помоћ око трошкова пута, и за то морамо да се захвалимо приjатељима из Друштва Српска заjедница из Љубљане као и неколицини наших активиста. Хвала свима њима на несебичноj помоћи, великоj љубави и указаном поверењу.

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

 

Фотографиjе са испоруке 12. донациjе можете погледати у фото галериjи.

Извор: www.sd-zaduzbina.com

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: