Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Islamska zajednica forsira sukobe

Rajko Vasić
Rajko Vasić

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je danas da Islamska zajednica BiH i njen lider Mustafa Cerić ubrzano forsiraju front sukoba i mržnje Srba i Hrvata sa muslimanima u BiH.

Vasić je istakao da se u tu svrhu se svakodnevno daje uzbuna na temu antiislamizma i islamofobije, a svaka politička izjava, naročito srpskih političara, koristi se kao zavjerenička ili agresivistička parola.

„Tako je bilo i sa konstatacijom srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da bi Srbija i Hrvatska trebalo više pažnje da posvete BiH. To je protumačeno kao poziv u borbu protiv islama, umjesto da je uzeto kao dejtonska činjenica jer su obje zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma“, rekao je Vasić Srni.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica BiH nastoji da bude bolji politički faktor od bošnjačkih političara koji su neprestano razvijali hegemonizam, unitarizam i centralizam, umjesto zdravog nacionalizma, nacionalnog političkog interesa Bošnjaka.

Vasić je istakao da sada Islamska zajednica BiH nastoji da taj nacionalizam nadomjesti vjerskim ekstremizmom i potpljivanjem sukoba islama i hrišćanstva, što je veoma opasna politika koja se ne može podvesti pod izborne procese unutar te vjerske zajednice.

„Saodgovorni teškim posljedicama koje mogu nastati u BiH tim forsiranim lokalnim sukobom civilizacija, svakako su i bošnjačke političke stranke koje na ovu djelatnost Islamske zajednice kalkulativno šute“, naveo je Vasić.

Radmanović je izjavio da Srbija i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma, imaju obavezu da više vode računa o BiH i konstitutivnim narodima, koji su vezani za jednu ili drugu državu. On smatra da Srbija i Hrvatska imaju manju ulogu nego što bi mogle i trebalo da imaju.

Islamska zajednica u BiH saopštila je 1. januara da Radmanovićeva izjava izaziva “kod Bošnjaka muslimana sumnju i strah od srpsko-hrvatske `brige` za BiH“, istakavši da se “srpska i hrvatska politika ni po čemu tako dobro ne slažu kao po antiislamizmu, antibošnjaštvu i antibosanstvu“, te da se ni “hrvatska ni srpska politika nije bitno promijenila od miloševićevsko-tuđmanovskog dogovora o podjeli BiH bez Bošnjaka“.

U saopštenju Islamska zajednica poziva Bošnjake da se “probude, opamete i shvate poruku akademika Alije Isakovića da su Bošnjaci, uz Poljake, jedini narod u Evropi s dva susjeda koji mu dogovorno rade o glavi“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: