Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Исламска заједница форсира сукобе

Раjко Васић
Раjко Васић

Извршни секретар Савеза независних социjалдемократа Раjко Васић оциjенио jе данас да Исламска заjедница БиХ и њен лидер Мустафа Церић убрзано форсираjу фронт сукоба и мржње Срба и Хрвата са муслиманима у БиХ.

Васић jе истакао да се у ту сврху се свакодневно даjе узбуна на тему антиисламизма и исламофобиjе, а свака политичка изjава, нарочито српских политичара, користи се као завjереничка или агресивистичка парола.

„Тако jе било и са констатациjом српског члана Предсjедништва БиХ Небоjше Радмановића да би Србиjа и Хрватска требало више пажње да посвете БиХ. То jе протумачено као позив у борбу против ислама, умjесто да jе узето као деjтонска чињеница jер су обjе земље потписнице Деjтонског споразума“, рекао jе Васић Срни.

Према његовим риjечима, Исламска заjедница БиХ настоjи да буде бољи политички фактор од бошњачких политичара коjи су непрестано развиjали хегемонизам, унитаризам и централизам, умjесто здравог национализма, националног политичког интереса Бошњака.

Васић jе истакао да сада Исламска заjедница БиХ настоjи да таj национализам надомjести вjерским екстремизмом и потпљивањем сукоба ислама и хришћанства, што jе веома опасна политика коjа се не може подвести под изборне процесе унутар те вjерске заjеднице.

„Саодговорни тешким посљедицама коjе могу настати у БиХ тим форсираним локалним сукобом цивилизациjа, свакако су и бошњачке политичке странке коjе на ову дjелатност Исламске заjеднице калкулативно шуте“, навео jе Васић.

Радмановић jе изjавио да Србиjа и Хрватска, као гаранти Деjтонског споразума, имаjу обавезу да више воде рачуна о БиХ и конститутивним народима, коjи су везани за jедну или другу државу. Он сматра да Србиjа и Хрватска имаjу мању улогу него што би могле и требало да имаjу.

Исламска заjедница у БиХ саопштила jе 1. jануара да Радмановићева изjава изазива “код Бошњака муслимана сумњу и страх од српско-хрватске `бриге` за БиХ“, истакавши да се “српска и хрватска политика ни по чему тако добро не слажу као по антиисламизму, антибошњаштву и антибосанству“, те да се ни “хрватска ни српска политика ниjе битно промиjенила од милошевићевско-туђмановског договора о подjели БиХ без Бошњака“.

У саопштењу Исламска заjедница позива Бошњаке да се “пробуде, опамете и схвате поруку академика Алиjе Исаковића да су Бошњаци, уз Пољаке, jедини народ у Европи с два сусjеда коjи му договорно раде о глави“.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: