fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ирски официр: Армија БиХ нациљала Маркале

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/pijaca-markale.jpg

Хаг – Исказ ирског официра и посматрача Уjедињених нациjа Пола Конвеjа, као сведока одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића, сугерише, како jе рекао Караџић на суђењу у Хагу, да jе граната коjа jе у августу 1995. на сараjевскоj пиjаци Маркале убила и ранила десетине грађана могла бити испаљена с положаjа Армиjе БиХ.

Хашка оптужница терети Караџића за терор над цивилима у Сараjеву дуготраjним гранатирањем и снаjперисањем, минобацачку гранату коjа jе 28. аугуста 1995. на Маркалама убила 43, а ранила 75 грађана испалила jе Воjска Републике Српске (ВРС) са положаjа око града.

Конвеj jе као сведок одбране Караџића изjавио да jе у децембру 1995. открио минобацачки положаj Армиjе БиХ удаљен око три километра jужно од Маркала.

Четири добро утврђена минобацача на том положаjу била су, како jе прецизирао, окренута ка северу, односно ка граду, и изгледало jе да су ту били дуго времена. На питање Караџића, да ли jе УНПРОФОР таj положаj АБиХ могао открити раниjе, Конвеj jе одговорио негативно.

„Нама ниjе било могуће да тамо идемо зато што су са обе стране пута до тог положаjа били контролни пунктови. Никада раниjе нам ниjе било дозвољено да идемо тамо“, рекао jе сведок.

Караџић jе рекао да jе сведок потврдио да jе положаj минобацача Армиjе БиХ био „у правцу из коjег jе граната наводно долетела“ на Маркале, по налазима УНПРОФОР. Конвеj jе посведочио и да jе на дан експлозиjе на Маркалама, 28. аугуста 1995, био на посматрачком пункту УН на jужним падинама изнад Сараjева.

Око 11 сати пре подне, како jе изjавио, „чуо jе неколико пригушених експлозиjа“ из града, а убрзо потом угледао и дим коjи се вио изнад Маркала. Тада се, како jе рекао, „уверио да jе погођено“ градско подручjе будући да претходно ниjе могао да препозна да ли jе пуцано из града или у град. Он jе рекао да „ниjе могао да утврди одакле jе ватра потекла“.

Тужитељка Кимберли Вест jе у унакрсном испитивању тврдила да Конвеj, насупрот ономе што jе Караџић изнео сажимаjући његову изjаве, никада ниjе посведочио да jе минобацачки положаj Армиjе БиХ jужно од Сараjева био „у правцу из коjег jе граната наводно долетела“ на Маркале. Конвеj jе на то рекао да „ниjе изнео никакву оптужбу“.

На позив Вест, сведок jе на мапи уцртао два правца из коjих jе граната на Маркале, по налазима УНПРОФОР, могла долетети. Минобацачи Армиjе БиХ о коjима jе ирски официр сведочио остали су изван тих линиjа. Тужитељка jе рекла да сведок не би чуо „пригушене“, већ много снажниjе детонациjе да су минобацачи Армиjе БиХ од 120 милиметара отворили ватру на Маркале, као што jе сугерисао Караџић.

Конвеj jе потврдио да паљба тих оруђа ниjе „пригушена“. Он jе рекао и да jе тачно да на посматрачком пункту око Сараjева ниjе провео много времена и да можда и због тога ниjе регистровао артиљериjску ватру Воjске Републике Српске.

Суђење Караџићу, коjи jе оптужен и за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата у БиХ и узимање припадника УНПРОФОР за таоце, биће сутра настављено сведочењем бившег пуковника ВРС, садашњег генерала Оружаних снага БиХ Благоjа Ковачевића, преноси БИРН.

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: