fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju

Namjerno preuveličavanje razloga Tonija Blera za invaziju na Irak urađeno je prema istoj matrici centara moći sa Zapada kao i u slučajevima „Markale“ u BiH i „Račak“ na Kosmetu, koji je poslužio za agresiju na Srbiju 1999. godine – kaže profesor Univerziteta u Beogradu Slobodan Reljić.

Slobodan Reljić (foto: www.ceopom-istina.rs)
Slobodan Reljić
(foto: www.ceopom-istina.rs)

Reljić, bivši urednik beogradskog nedeljnika NIH, čija knjiga „Mediji i Treći svjetski rat“ uskoro izlazi iz štampe, rekao je za Sputnjik da se može povući paralela između „razloga“ za invaziju na Irak i slučaja granatiranja sarajevske pijace Markale, ili slučaja „Račak“ iz 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je zapadna medijska falanga sistematski proizvodila „masakre“, pa je tako, s neviđenim cinizmom, od fotografije na kojoj se vide tri linije bodljikave žice iza koje stoji mršavi mlađi čovjek u Omarskoj, stvoren stereotip o „koncentracionim logorima“.

– Priče nekoliko anonimnih muslimanki u zagrebačkoj džamiji proizvele su u zapadnim medijima brojku od preko 100.000 silovanih žena, a predsjednik Srbije Slobodan Milošević je proglašen za  „balkanskog kasapina i Hitlera“ – navodi on.

Reljić napominje da je istovremeno ispred tih „slobodnih novinara“ prošla kolona od 250.000 srpskih izbjeglica iz Srpske Krajine, neviđena u Evropi od Drugog svjetskog rata, ali da su njihovi izvještaji tu nesreću opisivali kao „izlivanje vode u jesen preko plavnog puta“.

Ratovi su isplanirani u velikim centrima moći, pojašnjava Reljić i dodaje da nije riječ o slučajnosti i da se tako izvode sve operacije Zapada u posljednjih bar četvrt vijeka.

On navodi da danas živimo u vremenu u kome se na Zapadu praktično ne odlučuje u okviru političkih struktura.

– Nemojte zaboraviti da je u Americi ono što se zove vojno-industrijski kompleks najveći poslodavac na svijetu. To je jedna smjesa, a sve uvezano sa politikom i uvijek, naravno, sa globalnom ekonomijom – kaže Reljić.

On ocjenjuje da se reaktuelizovanje slučaja „Bler“ dešava deset godina kasnije kad to više ne može da utiče na bilo kakav slijed događaja i predstavlja pokušaj „peglanja“ zato što su oni tada prekršili ovlaštenja UN.

– Iz toga je jasno, kad se prelazi na paralelu sa nama, zašto im je danas toliko stalo da premijer Srbije Aleksandar Vučić i naša vlada priznaju Kosovo. To je, dakle, izravnavanje tih starih stvari, zato što je tada rađeno sve protivno osnovnim pravilima“ – smatra on.

Podsjećajući na pregovore u Rambujeu, Reljić kaže da je bombardovanje Srbije već bilo odlučeno i da je sve bilo spremno, samo je trebalo da se pokrene operacija, zbog čega je Račak bio neophodan.

– Da nije bilo Račka, bilo bi nečeg drugog, jer u svakom slučaju operacija ne može da stane – rekao je Reljić, navodeći da za izvršioce kazne ne može biti, jer ti ljudi realno ne odlučuju.

On je istakao da su Slobodan Milošević i svi srpski generali, za razliku od Blera, morali biti kažnjeni, zato što su se suprotstavili operaciji koja je negdje planirana u SAD, a cilj je da nikom drugom ne padne na um da se suprotstavi tome.

– Problem je što klizimo ka sukobu koji može da bude planetarnih razmjera, zato što u vrijeme kad su akcije izvodili Buš i Bler nisu imali realne protivnike u svijetu – rekao je on.

Međutim, istakao je Reljić, danas postoji Rusija koja neće dozvoliti da se na njoj izvode takve vrste eksperimenata, a s druge strane, postoji i Kina koja takođe nije spremna da bude dio takvih vrsta igara.

– Zbog toga, svijet ulazi u strašno rizičan period koji je mnogo rizičniji od perioda  Hladnog rata, jer se odluke ne donose u nekom logičkom slijedu stvari, nego se svaki put donose na nivou potreba nekih korporativnih dijelova u svijetu – rekao je Reljić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Dokazi za Markale iz sarajevskog podruma s minobacačima …

Ruski oficir: VRS nije granatirala Markale | Jadovno 1941.

Na mestu zločina: Kreator „slučaja Račak“ u Dečanima i pljuje …

Dušan Proroković: Izlazi istina o Markalama | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Moćni se dogovore , objava rata Kraljevini Srbiji je u januaru 1914. sređena i Austro-Ugarska je tražila povod ( svaki aminovan od Nemačke) , tako i te fols-fleg varijante funkcionišu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: