fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ANTISRBIZAM-Biskup: jama je prazna

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/prebilovci.kosti.jpeg

Kler Katoličke crkve u Hrvatskoj opet poriče holokaust. Nakon što je sveštenik Stjepan Razum izjavio da je Jasenovac srpski mit, biskup Mile Bogović negira sledeće stratište – Jadovno i njegove velebitske jame.

Bogović je u svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije u Uredu za žrtve komunističkih zločina izjavio: „Žrtve partizanskih zločina gura se u zaborav, a svima je poznato da se o ustaškim i njemačkim zločinima pisalo opširno, često ih se i preuveličavalo. Tako Pupovac i Goldsteini dođu na Jadovno i kažu da je tamo bačeno 40 tisuća žrtava, a – ta je jama prazna„.

Hrvatski logori smrti bili su jedini kojima nisu rukovodili nemački nacisti. Među njima se izdvaja kompleks logora Jasenovac, kao najveći, i kompleks logora Jadovno, kao prvi.

Ustaše u holokaustu nisu bile sledbenici, već prethodnici nacista. Prva masovna i sistematska ubistva Srba i Jevreja počela su u Jadovnu aprila 1941. Pre Kaunasa (jun), Jasenovca (avgust), Helmna (decembar) i konačnog rešenja (januar 1942). Takođe, pre oružane pobune koju su ustaše koristile kao izgovor za represalije, i pre sastanka Pavelića sa Hitlerom, koji je te represalije mogao nadahnuti (oba u junu 1941).

Kompleks Gospić – Jadovno – Pag je osnovan neposredno po proglašenju NDH, a ukinut već nakon četiri meseca na zahtev italijanskih vlasti. Desetine hiljada žrtava koje je progutao za to kratko vreme svedoče da je za ustaše genocid bio svrha po sebi i prioritet njihove politike od samog početka.

Za razliku od nacista, ustaše su naročito isticale svoju pripadnost Rimokatoličkoj crkvi, a veliki broj klerika je aktivno učestvovao kako u ustašom pokretu, tako i u masakrima.

Tim više zabrinjava serija poricanja ustaškog genocida od strane današnjih klerika.

Na koju jamu je biskup mislio?

Na području logora Jadovno poznate su 32, a na čitavoj teritoriji NDH 328 jama u koje su ustaše bacale svoje žrtve. Najpoznatija je Šaranova, za koju se pretpostavlja da krije ostatke hiljada žrtava, ali oni nikada nisu izvađeni.

Jedino masovnije iskopavanje obavljeno je 1990-91, na području sela Prebilovci, gde su iz osam jama izvađeni posmrtni ostaci preko 4000 ustaških žrtava iz 1941. Nažalost, već sledeće 1992. godine ostatke je minirala Hrvatska vojska.

Najcrnje jame se ne otvaraju u dinarskim kršu, već u ljudskom srcu. Možda je ta jama biskupu prazna.

Udruženje Jadovno 1941

Postoji Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941, čiji prvi cilj je „da kraške jame na Velebitu budu locirane i istražene“. Za više informacija posetite  jadovno.com

Izvor: ANTISRBIZAM MONITORING

Vezane vijesti:

„Imoba“ protiv antisrbizma

Antisrbizam: Nekada mrzeli Jevreje, sada Srbe

Antisrbizam u Norveškoj: Hrvatica iz Norveške protiv mrtvih Srba

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: