Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Institucije Srpske prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH

Vlada i sve institucije Republike Srpske zbog današnjeg protivustavnog postupanja Agencije za istrage i zaštitu BiH prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.“

Dragan Lukač   Foto: RTRS
Dragan Lukač    Foto: RTRS

„Vlada Srpske je ocijenila da postupanje Sipe u Novom Gradu predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje i protivustavni postupak“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sjednici Vlade Srpske zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila Sipa dovodi u sumnju povjerenje u MUP Srpske, koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

„Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi je izuzme“, istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je konstatovala da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, te imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Srpske prekidaju saradnju sa tim institucijama.

Lukač je istakao i da je Vlada naredila MUP-u Srpske da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Srpske.

„Vlada Srpske i dalje ostaje opredjeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti“, rekao je Lukač.

On je dodao da je zatraženo od Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske da razmotri informaciju i vladine zaključke i da zauzme stavove i podnese izvještaj Narodnoj skupštini.

Lukač je rekao i da je od Narodne skupštine zatraženo zakazivanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatrana informacija i zaključci koje je zauzela Vlada.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Lukač: U FiH postoje enklave koja su izvor terorističkog žarišta

LUKAČ: POGINULI PRIPADNICI MUP-a NE SMIJU BITI ZABORAVLjENI

Lukač na obilježavanju 23 godine Šestog odreda

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: