fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Indicije: Jesu li srpski i hrvatski umanjivači broja žrtava Jasenovca naručili tekst u Džeruzalem postu?

Dejan Ristić iz Muzeja žrtava genocida juče je u tabloidnom tonu najavio da David Goldman iz Džeruzalem posta ne postoji, već da se radi o ženi. Danas, preko istog medija, Ivo Goldštajn se pokušava Srbima predstaviti kao neko objektivan i na njihovoj strani iznošenjem „indicija da se radi o krugu povezanom sa Blankom Matković“.
Jasenovac 1945.

Dobijanjem šlagvorta tekstom iz izraelskih novina o 4.500 žrtava Jasenovca, Muzej žrtava genocida (nad neimenovanim narodom) iz Beograda pokušao je sebe predstaviti kao zaštitnike srpskih interesa. Novine iznose njihovu „odbranu“, umjesto da javnost bude zgrožena kako su upravo oni revizionisti koji taj broj smanjuju nekoliko puta.

Sa 700.000 na 90.000!

I to je bio osnovni cilj teksta u Džeruzalem postu.

Tako i protivnik politike HDZ, inače totalno u mejnstrim hrvatskom narativu, koji kaže da je „konstitutivnost Srba u Hrvatskoj davno prošlo vrijeme“ i koji koristi termin „agresija Srbije“ za period 1991-1995. godine, treba da bude beatifikovan među Srbima. Po metodu kojim se kriptoustaše poput Borisa Dežulovića ili Viktora Ivančića, sve za pare iz budžeta Hrvatske, izdržavaju u „srpskom tjedniku“ Novosti.

Unutarhrvatski obračuni preko smanjenja broja žrtava Jasenovca i beatifikacija Goldštajna

Po istoj matrici Ivo Goldštajn je heroj. Ili bar Džems Bond. On je obavještajac koji, u maniru „nisu svi Hrvati ustaše“ ili „ima normalnih ljudi i kod njih“, među bratstvojedinstvenim i SFRJ novinarima u Srbiji treba publici biti predstavljen kao neko ko je „na našoj strani“. Rodio ga drug Tito.

Kako sad stvari stoje, lako je moguće da su svi „branioci“, da ne kažemo „branitelji“ istine o Jasenovcu, i ovi iz Muzeja žrtava genocida (nad neimenovanim narodom) iz Beograda, i ovi iz Zagreba, uključeni u lansiranje članka u izraelskim novinama.

Pogotovo sa svim ovim obrtima koje ispucavaju kasnije, jasno je da je ovo unaprijed pripremljeno.

Bez provjere pušten članak „lažnog profila“, ali onda redakcijski uvodnik stavlja Srbe i Hrvate u istu rečenicu kao žrtve?

Na prvom mjestu je neubjedljivo da „ugledni jevrejski dnevni list“ bez provjere objavi da je logor u kojem je po srpskim podacima umoreno 33.000 Jevreja, nije sveukupno imao više od 4.500 žrtava. Zatim on povede međunarodno-regionalnu akciju da se broj sveukupnih žrtava, uz pomoć srpskih kolaboracionista, u svjetskoj i domaćoj javnosti nekažnjeno pominje u visini 90.000.

Nije, recimo, neko u Džeruzalem postu pričao da je broj žrtava Holokausta od 6.000.000 zapravo „davno naučno opovrgnut mit i jevrejska megalomanija“, nego da se radi o 900.000 za koje se imaju podaci; što bi bila antiteza onoga što se nekažnjeno govori za Jasenovac ovih dana. Oglašavaju se, kao prozvani ili pozvani da reaguju, baš sasvim slučajno Ivo Goldštajn iz Zagreba i Dejan Ristić iz Beograda?

Zatim njih dvojica djeluju preko Rradio-televizije Srbije, po principu da Dejan Ristić juče „najavi“ kako je u pitanju nepostojeći David Goldman i reagujući „drugim kanalima“ kaže kako je u pitanju žena. On čak nije preko usta mogao prevaliti ni „iz Hrvatske“, već je koristio formulaciju „zapadno od nas“.

To je sačuvao za svog brata po smanjivanju broja žrtava Jasenovca, koji takođe bez ikakvih konkretnih dokaza istupa u javnost sa „snažnim indicijama“.

Na sve to, priča je što se tiče Džeruzalem posta završena tim, što je redakcija objavila uvodnik u kojem je naglašeno da se nijedan narod po strahoti stradanja ne može porediti sa Jevrejima, da se ne treba ni igrati da se to uopšte dovede u pitanje. Onda kao žrtve koje ne mogu da se porede po stradanju sa jevrejskim, stavlja zajedno Srbe i Hrvate u istu rečenicu. A ne, recimo, i Nijemce?

Sve u svemu, ovo samo pokazuje koliko je zapuštena srpska kultura sjećanja i bez ikakvog poštovanja prema svojim precima i žrtvama. Pogotovo kada državna televizija Srbije prenosi intervju sa Goldštajnom iz hrvatskih medija, u kojem se kao činjenice protura njihova propaganda, svega sa intervencijom što je preslovljena na ekavski.

RTS prenosi i pronosi: Nipošto poistovjećivati „hrvatske branitelje“ sa ustašama!

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kaže da iza teksta objavljenog u „Džeruzalem postu“ o hrvatskom revizionizmu i Jasenovcu, zvanično potpisanog sa David Goldman, koji je, kako kaže, izmišljena ličnost – postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan sa istoričarkom Blankom Matković.

Ivo Goldštajn je u opširnom intervjuu za hrvatski portal Indeks, rekao da je Goldman navodno Australijanac, za kojeg u tamošnjoj jevrejskoj zajednici niko ne zna, da na njegovom vebsajtu nema adrese, nema telefona tog centra.

„Niko nikad tog čoveka nije video ni uživo niti na internetu u poslednjih godinu i po dana, od početka pandemije. Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proleća 2020. godine. Dakle, 99,9 posto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan, pa su u svojim izjavama prošle sedmice sugerisali da se radi o lažnjaku“, ukazao je Goldštajn.

Džeruzalem post se izvinio Goldštajnu zbog pomenutog članka u kojem je napadan i izvređan zbog njegovog bavljenja žrtvama u Jasenovcu, odnosno da nekim svojim izjavama ugrožava sećanja na holokaust.

Govoreći o istoriji hrvatskog istorijskog revizionizma, Goldštajn je na pitanje kada je počelo to prekrajanje, u ovom slučaju jasenovačke istorije, rekao da u osnovi „stoji teza da NDH nije bila zločinačka i izdajnička tvorevina, nego država hrvatskog naroda koju je valjalo braniti od neprijatelja“.

Stoga je, ističe, trebalo negirati i strahote Jasenovca.

„U revizionističkom i proustaškom narativu, Jasenovac kao logor gotovo da nije postojao ili je bio samo logor za prevaspitavanje, nije bio mučilište, ali ni oporavilište. To je za njih bio jedan strogi logor u koji su dolazili politički protivnici NDH“, kaže Goldštajn.

„Tela žrtava u Jasenovcu masovno uništavana“

Ivo Goldštajn ističe da su tela žrtava jasenovačkog logora masovno uništavana i da o tome postoji niz svedočenja preživelih logoraša, kao i ustaša.

„U Gradini, na desnoj obali Save, gde se tokom rata najviše ubijalo i pokopavali leševi, napravljene su u aprilu 1945. svojevrsne rešetke na koje su stavljani leševi i polivani naftom. Na tome je radilo 500 ljudi. Danima su jasenovacki zatočenici s leve obale gledali velike lomače na drugoj obali. Uglavnom, nepoznat broj leševa je uništen i pretvoren u prah i pepeo, što je delom bacano u Savu. Britanska je avijacija 16. aprila nadletala Jasenovac i snimala te pozicije, jasno se vide otkopane masovne grobnice, puteljci koji vode prema Savi“, naveo je Goldštajn.

Napominje da su nacisti, odnosno pripadnici specijalnih jedinica Ajnsatgrupe još od 1943, kad su shvatili da gube rat, počeli masovno uništavanje ostataka žrtava u logorima smrti.

„Izradili su i drobilicu kostiju koja izgleda kao neka mala mešalica za beton, a funkcioniše kao mlin za orahe“, naveo je Goldštaj i dodao da se ta akcija zvala „Aktion 1005“.

Ukazao je i da je način na koji su ustaše spaljivali leševe u Jasenovcu, istovetan načinu koji su nacisti primenjivali od 1941. godine u SSSR-u.

„Ustaše odjednom postali dobri momci“

Za Franju Tuđmana kaže da je tvrdio da je nezavisna država „ostvarenje najvišeg ideala hrvatskog naroda“.

„Iako je Tuđman želeo da se distancira od ustaštva, ipak je tvrdio da NDH „nije bila samo fašistička tvorevina, već i izraz vekovnih težnji hrvatskoga naroda za samostalnom državom““.

Time je, ističe Goldštajn, otvorio brešu relativizaciji zločinačkog karaktera NDH, pa su najednom i ustaše postali „dobri momci, ali eto možda su se ponekad zaigrali, pa ubili nekoga koga nije trebalo“.

O poistovećivanju hrvatskih branitelja sa ustašama, kaže da je to direktna posledica svega što je prethodno govorio.

„Eto, i priča o pozdravu za dom spremni nije smela da ostane do današnjeg dana, nije se razrešila, a s ovom vladom i nema puno šanse da se razreši“, rekao je Goldštajn.

Izvor: FRONTAL


Vezane vijesti:

Tanja Tuleković se ispisala iz Ćulibrkovaca, Goran Latinović ne smije da se oglasi

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: