Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ИМОВИНУ ПОКЛАЊАЈУ АНГЕЛИ МЕРКЕЛ И БАРАКУ ОБАМИ

Датум објаве: среда, 29 јула, 2015
Величина слова: A- A+

Никола Пузигаћа

Никола Пузигаћа

Радници и инвалиди рада избjегли из Хрватске одлучили су да због вишегодишње опструкциjе у рjешавању њихових статусних питања у тоj земљи своjу имовину и станарска права поклоне њемачком канцелару Ангели Меркел и предсjеднику САД Бараку Обами.

На данашњем састанку републичког и бањалучког одбора удружења коjа окупља ову категориjу закључено jе да се не искључуjе могућност да с циљем рjешавања статусних права протестуjу пред њемачким Бундестагом и сjедиштем ЕУ у Бриселу.

На сjедници jе истакнуто да jе то jедна од могућих мjера коjе ће предузети, осим оних правних.

Правни заступник Удружења Жељко Бубић изjавио jе Срни да ће се чланови Удружења обратити надлежним амбасадама у БиХ и ЕУ да би указали на дугогодишњи застоj у рjешавању статусних права Срба у Хрватскоj.

Бубић поjашњава да се то односи на враћање имовине, радних, станарских, пензионих права, враћања старе девизне штедње и учешћа у приватизациjи предузећа.

“За нас jе неприхватљиво да Хрватска континуирано слави страдање Срба, односно губитак свих грађанских права. То ниjе у складу са основним принципима на коjима почива ЕУ, због чега ћемо тражити да се Срби заштите пред свим надлежним међународним организациjама”, истакао jе Бубић.

Када jе риjеч о рjешавању захтjева чланова Удружења, Бубић каже да до сада нису имали адекватну подршку надлежних институциjа Републике Српске и БиХ.

Предсjедник Удружења радника и инвалида рада избjеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа увjерен jе да ће чланови Удружења организовати протесте у Берлину и Бриселу испред сjедишта ЕУ.

Пузигаћа jе рекао Срни да су представници Удружења затражили састанак у Амбасади САД у БиХ да би добили визе за одлазак на мирне протесте пред Биjелу кућу у Вашингтон, али да jош нису добили никакав одговор.

Он jе рекао да су чланови Удружења, због вишегодишње опструкциjе у рjешавању њихових статусних права у Хрватскоj, одлучили да своjу имовину и станарска права поклоне њемачкоj канцеларки Ангели Меркел и америчком предсjеднику Бараку Обами.

Предраг Музгоња, избjеглица из Хрватске коjи 20 година безуспjешно покушава да врати имовину у Загребу, каже да сада чека пресуду Жупаниjског суда, коjи jе његов случаj преузео од Врховног суда Хрватске.

“Риjеч jе о опструкциjи хрватских судова, коjа питања рjешавања наше имовине `врте у круг` и ми своjу имовину желимо да поклонимо њемачком канцелару Ангели Меркел и америчком предсjеднику Бараку Обами и представницима ЕУ, да видимо шта они могу да ураде у вези те имовине”, истакао jе Музгоња.

Члан Удружења Винка Вученовић, избjеглица из Окучана, рекла jе Срни да jоj jе неjасно да нико ништа не предузима са нивоа БиХ и да протjерани Срби у суштини не могу да остваре никаква своjа права у Хрватскоj.

“Не можемо остварити никаква права у Хрватскоj, jер нам jе имовина запаљена 1991. године. Не желимо се тамо вратити и немамо хрватско држављанство”, истакла jе Вученовићева.

Душанка Павловић из Бањалуке, коjа jе приjе рата 25 година живjела у Плочама у Хрватскоj, рекла jе Срни да jоj десет година нису исплаћиване пензиjе у Хрватскоj.

“Пошто не могу никаква права да остварим, то поклањам (генералном секретару УН) Бан Ки Муну”, истакла jе Павловићева.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

пузигаћа: наставак етничког чишћења срба у хрватскоj

ПУЗИГАЋА: МИРНИ ПРОТЕСТИ У ЖЕНЕВИ 10. ДЕЦЕМБРА …

колективна апликациjа европском суду за људска права

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top