fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Imovina Jevrejima – na jesen

Počinju postupci restitucije za stradale u Holokaustu. Podneti prvi zahtevi iz Beograda, očekuju se i iz gradova u Vojvodini

Sinagoga

PRVE rasprave o zahtevima jevrejske zajednice, po novom Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nisu imale naslednika, Agencija za restituciju održaće u junu. Kako je za „Novosti“ potvrdio direktor Agencije Strahinja Sekulić, pozitivne odluke očekuju se već krajem avgusta ili početkom septembra.

– Do sada je predato 15 zahteva za povraćaj imovine, a očekuje se da će ih biti oko 5.000. Rok je tri godine od donošenja zakona, što znači da rok teče od februara 2016. – kaže Sekulić.

Ovih 15 zahteva odnosi se na zgrade u Beogradu, od kojih će neke biti vraćene u naturi, dok će druge biti nadoknađene. U Agenciji je formirana i posebna jedinica za vraćanje imovine žrtava Holokausta, kako ističe Sekulić, bez novog zapošljavanja.

– Značaj ovog zakona nije samo pravni, već i istorijski, jer će se tek po okončanju postupaka znati koliko je imovine oduzeto od stradalih Jevreja. Postupak je trostepen. To znači da država, po donošenju našeg rešenja, ima pravo žalbe, kao i pravo da pokrene upravni spor – objašnjava Sekulić.

Posle Beograda, u narednih 10-15 dana očekuju se i zahtevi jevrejskih opština Subotice i Novog Sada, potvrdio je za naš list advokat Robert Sabadoš.

– U Subotici je reč o poljoprivrednom zemljištu koje je nekada pripadalo pogrebnom društvu Hevra Kadiša, a u Novom Sadu o zgradama koje su pripadale jevrejskim organizacijama u funkciji Jevrejske opštine – kaže Sabadoš.

On dodaje i da se podnošenje dokumentacije odvija nešto sporije, jer zakon predviđa dostavljanje detaljnijih podataka nego što se mogu naći u spiskovima jevrejskih žrtava iz Aušvica, Dahaua i drugih logora.

Što se tiče zakonske odredbe po kojoj će iz budžeta Srbije godišnje biti isplaćivano po 950.000 evra Savezu jevrejskih opština u narednih četvrt veka, ona će se primenjivati tek od 1. januara 2017. Jevrejske opštine upravljaće prihodima i usmeravati ih u proučavanje Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda i komemoracije, u naučnoistraživačke projekte i finansiranje školovanja…

– Ovde nije reč o odšteti, jer Srbija nije odgovorna za Holokaust. Reč je o podršci jevrejskoj zajednici. Zakon je donet da bi se otklonile štetne posledice koje su Nemci počinili na našoj teritoriji u vreme okupacije. On je naišao na priznanje u celoj svetskoj javnosti, samo je kod nas prošao bez pohvala – kaže Sekulić.

VRAĆENA SINAGOGA U ZEMUNU

AGENCIJA za restituciju vratila je 19. maja Jevrejskoj opštini Sinagogu u Zemunu, saznaju „Novosti“. Ona je vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, a Jevrejska opština Zemun obavezala se da će da omogući zakupcima dalje korišćenje prostora u skladu sa ugovorom. Reč je o Udruženju srpsko-jevrejskog prijateljstva „Vitezovi hrama Jerusalima“ i „Sač plus“. Država sada ima rok od mesec dana da pokrene upravni spor, ukoliko je nezadovoljna.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Srbija vraća Jevrejima 3.000 zgrada | Jadovno 1941.

Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen …

Srbija će godišnje Jevrejima isplaćivati 950.000 evra …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: